Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.02.2013.
07:46
Danas A

Berlin jedini potencijalni kočničar

Ako Srbija na proleće ne dobije datum za početak pregovora s EU, ceo proces biće pomeren za isti period 2014, zbog izbora u Nemačkoj, kažu sagovornici beogradskog lista Danas.

Od Nemačke zavisi datum pregovora Srbije sa Evropskom unijom
 

EU u ovom trenutku blagonaklono gleda na poteze srpske vlasti preduzete u cilju rešavanja kosovskog pitanja, ali ostaje pitanje na koji način će reagovati Nemačka, gde se zahuktava kampanja za parlamentarne izbore, ističu stručnjaci za evropske integracije.

Podsetimo, datum izlaska na birališta još nije određen, ali, prema informacijama Danasa, sve ukazuje na to da će se za novi saziv Bundestaga glasati 22. septembra.

Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Berlinu, ocenjuje za Danas da će "mart i april biti ključni meseci za odluku Bundestaga o Srbiji".

Simić: postoji mogućnost odlaganja

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za Danas da će izbori u "najvažnijoj članici Unije, koja vodi najkonzistentniju politiku prema Balkanu" svakako uticati na evropski put Srbije.

"Srpska vlada računa da je ispunila sve uslove za dobijanje datuma, ali postoji mogućnost odlaganja odluke Evropskog saveta. Takvo čekanje bi predstavljalo ogromno iskušenje za srpske zvaničnike, odnosno u velikoj meri bi destabilizovalo situaciju", ističe Simić.

"Poslanici Bundestaga razmatraće verovatno u naredna dva meseca situaciju u Srbiji i u tom slučaju ceo proces bio bi okončan do sredine juna, pre letnje pauze i izbora. Pitanje proširenja EU je veoma nepopularno u Nemačkoj, ali konstruktivno ponašanje Beograda u dijalogu s Prištinom primorava Berlin da se bavi napretkom Srbije", smatra Pribićević.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da je najnovija rezolucija Evropskog parlamenta, kojom se Evropski savet poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora, pokazala da Unija "vrednuje napore Srbije na putu ka EU".

"Nesumnjivo je da u EU vlada pozitivna klima prema Srbiji, što je uslovljeno procesom rešavanja kosovskog pitanja, odnosno primenom do sada postignutih sporazuma i podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na najviši politički nivo. Stoga ne bi postojao ni tračak sumnje da će Srbija dobiti datum ovog proleća da nije predstojećih izbora u Nemačkoj", komentariše Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, za donošenje pozitivne odluke o Srbiji neophodna je saglasnost Bundestaga, te je neizvesno da li će vlada kancelarke Angele Merkel "imati snage da u trenutku kada je najniža podrška širenju EU u Nemačkoj takvo pitanje stavi pred poslanike".

"Samo 20 odsto Nemaca se trenutno zalaže za proširenje Unije, ali nadajmo se da Nemačka neće biti kočničar Srbije, jer će pojedine članice EU vršiti pritisak na nju da uzme u obzir napore Beograda. Ukoliko nam Berlin ne da zeleno svetlo, to će biti porazno i negativno će uticati na unutrašnju situaciju u Srbiji", zaključuje Joksimovićeva.

POVEZANE VESTI

Subota 09.02.2013. 08:43
Nemci gledaju prvo svoj interes. Nece oni nikome nista za dzabe dati. Ono sto nije Hitleru poslo za rukom 40-ih godina proslog veka, to je uspelo Merklovoj. Dobro jutro Evropo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online