Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2018.
10:29
Vestionline, Tanjug A

Šib: Ne smatramao da je pomeranje granica dobra ideja

Nemačka ne smatra da je pomeranje granica duž etničkih linija dobra ideja, jer, iako bi se time rešio, možda, jedan problem, moglo bi se stvoriti mnogo više problema, istakao je sinoć ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šib je, odgovarajući na pitanje iz publike tokom panela u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma da li Nemačka ne bi nikada prihvatila kao rešenje korekciju granica ili razmena teritorije, istakao da bi "reći nikada, bilo previše snažno, jer ko sam ja".

- Mogu samo da kažem da Nemačka ne smatra da je razmena teritorija dobra ideja. Jako se protivimo tome. Nema potrebe da ponavljamo argumente kao što je otavranje Pandorine kutije, ali i da je crtanje granica duž etničke linije u suprotnosti sa onim što želimo da postignemo primajući zemlje u porodicu EU koja je multietnička - rekao je Šib.

On je istakao da bi to moglo imati posledice i izvan regiona.

- Istovremeno, jasno smo protiv statusa kvo, i želimo da se postigne sveobuhvatni sporazum oko kosovskog pitanja, a dijalog je instrument za to. Još ima dosta stvari oko kojih treba razgovarati -objasnio je nemački ambasador, ponavljajući da postoji snažna rezervisanost Berlina prema pomeranju granica.

Nemačka politika prema Zapadnom Balkanu bila je dosledna sa jasnim ciljem od početka, a to su stabilnost, mir i prosperitet u ovom regionu Evrope, istakao je Šib, ocenjujući da je pristupanje EU put da se dostigne odrzivi mir i prosperitet u regionu.

Šib je, na penelu "Balkan 360: Procena nemačkog i američkog angažmana na Zapadnom Balkanu", rekao da to zahteva teške procese transformacije u zemljama kandidatima.

Ambasador, koji je tek par nedelja na novoj dužnosti, podsetio je da Nemačka s tim u vezi tesno sarađuje sa svojim evropskim i transatlantskim partnerima.

Ukazao je da Nemačka podržava Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU, ali je aktivna i na ekonomskom planu.

- Na liderima je da daju smernice i pokažu političku hrabrost, donesu teške odluke. Istovremeno je važno da narod podržava taj put i mere, vladavinu prava i slobodu medija - objasnio je Šib.

Ocenio je da je do sada već dosta postignuto, i podvukao da je Zapadni Balkan bio i ostao prioritet nemačke spoljne politike.

- Nemačka, koja ima važnu međunarodnu odgovornost, na svojoj "tacni" ima možda više prioriteta, ali Zapadni Balkan je svakako prioritet - rekao je Šib odgovarajući na pitanje da li je uistinu pažnja Nemačke usmerena na ovaj region.

Podsetio je na Berlinski proces, koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, a koja je postala brend saradnje u regionu.

- Mislimo da je prosperitetni, mirni zapadnobalkanski region u najboljem interesu EU. EU je direktni sused i direktno oseća sve što se dešava. Pristupanje EU je put da se dostignu održivi mir i prosperitet. Zbog toga je evropska perspektiva veoma važna - naglasio je Šib.

Istovremeno je ukazao da je važno ispuniti sve uslove za pristupanje, jer bi u suprotnom EU uvozila probleme.

Nemačcki ambasador dodao i da bi bilo bi razočaravajuće ako evropska perspektiva ne bi dobila podršku među građanima.

Ukazao je da još ima dosta poglavlja da se ispuni, potrebno je vreme, jer procesi transformacije moraju da se sprovedu.

- U našem je interesu da zadržimo momentum - poručio je Šib.

Interne reforme koje su potrebne EU ne isključuju nastavak procesa proširenja, istakao je on, dodajući da je ovaj proces od strateškog interesa za Uniju.

Šib je kazao da je Srbija mlada demokratija sa puno izazova, i da je veoma važno da se posveti vladavini prava, jer što brže bude sprovela reforme u toj oblasti to će brži biti pristupni proces.

- Na vladi je da ubrza te reforme, jer će time ubrzati pristupni proces. Postoji već napredak, a to je reforma pravosuđa, gde je bilo dobro imati javnu debatu. Važno je da postoji snažno civilno društvo, ali i snažna demokratska opozicija - ukazao je nemački ambasador.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online