Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.10.2018.
13:03
Vestionline A

"Vol strit džurnal": SAD i EU ignorišu Nemačku, podrška korekciji granica

SAD i EU su približile stavove kako bi podržale plan o korekciji granica između Kosova i Srbije, ignorišući, pri tom, protivljenje Nemačke tom planu, piše američki "Vol strit džornal", pozivajući se na poverljiv dokument Brisela, u koji je list imao uvid.

pixabay.com
 

"Ako Kosovo ne dobije punu državnost"...

"Lideri SAD i EU približavaju stavove ka pružanju podrške planu, prema kojem bi dve balkanske zemlje prekrojile svoju napetu zajedničku granicu duž etničkih linija, izolujući Nemačku, najuticajniju silu na kontinentu, u njenom odbijanju takvog pristupa", navodi "Vol Strit džurnal" pozivajući se na dokument. 

List piše da je u tom memorandumu, koji je nedavno objavila Evropska služba za spoljne poslove o tome kako rešiti decenijski spor između Beograda i Prištine, EU izrazila podršku zajedničkom planu dve strane, koji je podržala administracija Donalda Trampa, o prekrajanju granica u jugoistočnoj Evropi, kako bi se osiguralo da Kosovo dobije punu državnost.  

U memorandumu se, dodaje, upozorava i da bi Kosovo skliznulo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam, ukoliko se to ne bi postiglo.  

"Vol strit džurnal" navodi da memorandum pokazuje da je izvršno telo EU u suštini prihvatilo argument Vašingtona, a odbacilo argument Nemačke.

List podseća da se nemački lideri protive razmeni teritorija, jer strahuju da bi to ponovo raspalilo separatizam zasnovan na etničkoj pripadnosti u obližnjim zemljama, kao što su Makedonija i BiH i gurnulo region u sukobe, kako i da su rezerve prema planu izrazili i Luksemburg i Velika Britanija. 

"Ključna uloga Nemačke u ubrzavanju raspada Jugoslavije"

Međutim, konstatuje američki list, SAD su ignorisale primedbe Nemačke, jer se, kako ističe, u memorandumu navodi da bi prekrajanje granica pre pomoglo da se umiri nego da se rasplamsa regionalna nestabilnost. 

"Po prvi put u svojoj istoriji, Srbija i Kosovo će slobodno dogovoriti/rešiti svoje razlike kroz dijalog", piše "Vol strit džurnal" da se navodi u memorandumu. 

Napominjući da je teritorija Kosova većinski naseljena muslimanima, list navodi da se u memorandumu upozorava i da bi Kosovo moglo da postane "najplodnije tlo za kriminal i radikalizaciju".

List podseća i da je upravo Nemačka, iako Berlin sada insistra da su granice u Evropi nepovredive, odigrala "ključnu ulogu u ubrzavanju raspada Jugoslavije, kada je priznala nezavisnost otcepljenih članica Hrvatske i Slovenije 1991, pre mnogih drugih svetskih sila".  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online