Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2018.
23:38
B92 A

"Špigl": Ako Srbija uđe u EU, Rusija će imati najboljeg saveznika

"Evropska unija se postepeno urušava, a njene institucije, umesto da štite demokratiju, postale su njen problem, smatra nemački istoričar Henrih Vinkler. EU je prestala da bude zajednica liberalnih vrednosti, a postizanje jednoglasnih odluka u Evropi sve je teže", objašnjava Vinkler na stranicama "Špigla".

Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

"Putin koristi svaku priliku da poseje neslogu u EU"

Prema mišljenju Henriha Vinklera, proevropskoj većini u parlamentu u Strazburu uskoro više neće biti lako: antievropske partije dobijaju na težini i neizvesno je da li će glavni kandidat pristalica EU dobiti dovoljno glasova da bi ubedljivo pretendovao na mesto predsednika Evropske komisije.

Tokom mandata Žan-Kloda Junkera Evropska komisija je prestala da bude čuvar evropskih sporazuma, smatra nemački istoričar. Počeli su da je shvataju kao političku komisiju koja veoma često svojevoljno tumači uslove sporazuma.

Teško je verovati da je Evropska unija uvek sposobna da donosi odluke u interesu cele Evrope, smatra Vinkler. Savez koji se sastoji od 28, ili uskoro 27 zemalja, teško može da postigne jednoglasnu odluku. To je povezano, pored ostalog, s procesom rušenja normi kojem doprinose države poput Mađarske, Poljske ili Rumunije, naglašava autor teksta.

On dodaje da postoje i drugi znaci urušavanja evropskog jedinstva. Kina se trudi da mnoge evropske zemlje postanu zavisne od nje u finansijskom i ekonomskom smislu. "Putinova Rusija koristi svaku mogućnost da poseje neslogu među državama Evropske unije".

Iz ugla Evropske komisije, u narednih deset godina EU treba da se proširi na zapad Balkana, ali nije svako proširenje uspeh. Ako Srbija bude ušla u sastav EU, Moskva će dobiti najboljeg saveznika u sastavu evropske zajednice, upozorava nemački političar.

Prema Vinklerovom mišljenju, Nemačka je takođe umešana u to što je Unija dospela u aktuelnu krizu. Samostalna dejstva Nemačke u vezi s izbegličkom krizom u septembru 2015. godine nisu mogla da prođu bez posledica za njene evropske susede.

U Poljskoj je odluka Berlina o nekontrolisanom prihvatanju velikog broja migranata doprinelo usponu konzervativne partije "Pravo i pravda", a u Velikoj Britaniji uspehu pristalica Bregzita, navodi autor.

Normativnom jezgru Evrope mogu da se priključe i druge zemlje, ali bliska saradnja je potrebna samo ako erozija EU bude zaustavljena. U protivnom, Evropska unija će morati da se oprosti od predstave o samoj sebi kao zajednici vrednosti, zaključuje nemački istoričar u tekstu za "Špigl".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online