Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.10.2018.
15:05
Vestionline A

Poslanik Merkelove doneo poruku: Bez priznanja Kosova nema EU

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer smatra da je Kosovo faktički nezavisno i da Srbija treba da prizna "de jure" "suverenu državu Republiku Kosovo".

Tanjug
Angela Merkel i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

"Nemačka je protiv razmene teritorija"

U suprotnom, kako je rekao, Srbija neće ući u Evropsku uniju i to je, između ostalog poruka sa kojom je došao u Beograd.

- Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizacije odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integriteta Republike Kosova. To treba da bude jasno - izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava o konačnom rešenju za kosovski problem. 

Bajer, koji je inače član Hrišćanske-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i koordinator transatlantske saradnje u nemačkom Bundestagu, objasnio je da je njegova izjava da će novembar biti "mesec donošenja odluka" za dijalog Kosova i Srbije pod posredstvom EU, u stvari nije njegova ocena, već "predviđanje kosovskog predsednika Tačija". 

On ponavlja da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice. Bajer navodi i da je cij njegove posete Beogradu, osim upoznavanja sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija, da prenese stav Nemačke da su ideje o razmeni teritorija, loše i opasne. 

- Uopšte ne razmišljamo o pružanju podrške takvim idejama i ta pozicija nemačke kancelarke Merkel se neće promeniti i to je ono ključno što želim da prenesem kao poruku Berlina - izričit je Bajer. 

"Nema crvene linije"

On podseća da je Merkelova bila jedini šef države u EU koja je jasno rekla da ovo nije dobra ideja, da je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i opasna za Republiku Srpsku ili Ukrajinu i slučaj Krim, ili druge delove istočne Evrope, i da upravo zbog toga "svi moraju da odustanu od takve ideje odmah". 

Na pitanje šta onda Nemačka vidi kao moguće rešenje Bajer savetuje: "Koncentrišete se na Briselski sporazum i njegovu implementaciju. Nema novih uslova, niti crvene linije koje postavljamo. Smatram da obe strane, Srbi i Kosovari, kao i Komisija EU i visoke predstavnice EU, treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno u Briselskom sporazumu i šta je postignuto do sada. Niko ne sme da živi u iluziji da će postići mirno rešenje crtajući nove granice zasnovane na etničkom principu", zaključuje Bajer. 

POVEZANE VESTI

Sreda 24.10.2018. 22:02
Шта ће нам Европска унија кад је Меркеловка почела да нам зида швапске фабрике по Србији као отштету за распад Југославије на штету Срба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online