Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.11.2018.
00:42
www.dw.com A

Poslanik Merkelove ponavlja: Nema Srbije u EU bez priznanja Kosova, to je jasno od početka

"Punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji neće biti bez priznanja Kosova, to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima", ponavlja u intervjuu za Dojče vele poslanik CDU u Bundestagu Peter Bajer i ističe da to nije ništa novo.

Printscreen
Poslanik CDU u nemačkom Bundestagu Peter Bajer

"Šta bi bilo sa Srbima na jugu Kosova"?

- Članstva u EU neće biti bez priznanja Kosova. Postoje različiti modeli za to. Znam da nije jednostavno, ali to je zapravo bio uslov da se uopšte započne s pregovorima. Znači, pre ili kasnije, i to pre punopravnog članstva. I to nije zaista ništa novo. Svakom je od samog početka to bilo jasno i zato me iskreno čudi da se sada oko toga digla tolika prašina - naveo je Bajer. 

Upitan da li veruje da će Srbija ikada priznati Kosovo, odgovorio je da to nije pitanje vere, nego pitanje kako postići odlučujuće napretke u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, i kako postići napretke u pregovorima s Evropskom unijom. 

- To je dakle nešto što ima veze sa sadržajem i činjenicama. Mi moramo i da se zapitamo koliko ozbiljno se pristupa svemu. Obe strane moraju jedna drugoj da izađu u susret. Znam da nije uvek lako. Ali tu je cilj, i za taj cilj je potrebno preći preko nekih tvrdokornih stavova - kaže Bajer.

Nemački poslanik govorio je i o ideji promene granica. 

- Naša najveća briga je da bi, nakon razmene teritorija, kako god bi ona na kraju izgledala, moglo da dođe do nestabilnosti u drugim delovima regiona, spomenuću samo Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. I tu nismo usamljeni u skepsi, već to delimo i sa svojim američkim prijateljima - rekao je Bajer i zaključio:

- I ja se pitam, ako do takve razmene teritorija i dođe, šta će se dogoditi sa Srbima na jugu Kosova, sa njih oko 35.000, a koji ne bi bili uključeni u tu akciju? Šta je sa mnogo više Srba u drugim delovima Kosova? Znači, taj predlog ne bi bio sigurno rešenje. Nemačka u toj kritici nije usamljena, kako se voli da se ponavlja. Zapravo je malo onih koji podržavaju tu ideju. Na samom Kosovu je to u suštini samo Hašim Tači. I trebalo bi se zapitati da li je zaista tako da SAD aktivno podržavaju razmenu teritorija. Mislim da to nije slučaj.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2018. 13:48
Ма коме треба ЕУ да му Швабе диктирају услове? Будала!!! Никада у прошлом миленијуму Срби нису имали користи Од Немаца. Осим могућности доживотног печалбарења.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online