Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.12.2016.
05:05
Vestionline, Tanjug A

Zaoštrava se situacija: Tramp se ne šali, želi Kini da pokaže granice

Imenovanje Pitera Navara za šefa novoformiranog Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući deluje kao još jedan znak da se novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp ne šali kada Kini hoće da pokaže privredne i geostrateške granice, navodi "Dojče vele" (DV).

Reuters
Situacija između Amerike i Kine sve više se zaoštrava

Naime, nemački međunarodni radio ocenjuje da spoljna i trgovinska politika Donalda Trampa poprima sve jasnije obrise. Ne samo zbog imenovanja savetnika i ministara koji su prijateljski nastrojeni prema Rusiji ili kritički prema Kini. I predizborne najave budućeg američkog predsednika kako razmišlja o uvođenju kaznenih carina na uvoznu robu iz Kine ne deluju kao puka pretnja. Jer primeri iz prošlosti pokazuju da su američki predsednici u stanju da uvedu kaznene carine i bez podrške Kongresa.

Snažan pritisak na trgovačke partnere

DV navodi da su zakonima kao što su "Zakon o trgovanju sa neprijateljem" iz 1917, "Zakon o širenju trgovine" iz 1962. ili "Zakon o međunarodnim hitnim ekonomskim ovlašćenjima" iz 1977. godine, američki predsednici još pre Donalda Trampa svoje trgovačke partnere stavljali pod snažan pritisak.

Navodi se da tako i imenovanje Pitera Navara - jednog od autora Trampovog privredno-političkog izbornog programa - za šefa novoformiranog Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući deluje kao još jedan znak da se Tramp ne šali kada Kini hoće da pokaže privredne i geostrateške granice.

DV prenosi mišljenje kelnskog politikologa Tomasa Jegera koji smatra da je taj izbor još jedan znak da Donald Tramp za vreme svog predsedavanja želi u potpunosti da reformiše dosadašnji spoljnopolitički i trgovinski kurs SAD.

- Imenovanje upravo pokazuje pravac koji smo do sada samo naslućivali: Donald Tramp, za razliku od nemačke kancelarke Angele Merkel, sledi drugačiji politički stil, ne želi da se prilagodi situaciji, veće hoće da je stvara - rekao je Jeger.

Tramp pokazuje snagu

Navodi se da se sa savetnicima kao što je profesor ekonomije Navaro - autor knjiga "Smrt zbog Kine" ili "Predstojeći kineski ratovi" - koji je poznat kao oštar kritičar Kine, Tramp zalaže za politiku koja će pokazati snagu. DV dodaje da je vođstvo u Pekingu pod pritiskom od kako je privredni rast vidno oslabio, kada privredi predstoje velike reforme i kada još uvek nije pronađeno rešenje za velika dugovanja državnih kompanija i vlada u provincijama.

Stručnjaci se slažu da je kinesko vođstvo primorano na privredni rast veći od šest procenata, kako bi se održalo raspoloženje među stanovništvom i kako bi se sačuvao socijalni mir. Pojedini ekonomisti taj problem umanjuju, drugi ga ocenjuju većim.

Privredni rast je 2015. godine smanjen na 6,9 odsto, dok se za 2016. procenjuje da će iznositi 6,5 procenata. I to je centralni problem, smatra Miko Huotari iz berlinskog Merkator instituta za kineske studije (MERICS).

- Državno i partijsko vođstvo je pod ogromnim pritiskom, jer strukturne promene donose neverovatne probleme kineskoj privredi. Ciljevi za privredni rast su doduše postignuti ove godine, ali mora da se postavi pitanje: pod kojom cenom? Hitno potrebne strukturalne reforme nisu sprovedene, već je stabilizacija privrede postignuta gigantskim novim zaduženjima - kaže Huotari.

On dodaje da "dugovi kompanija tako nastavljaju da rastu, što dovodi do masovnih problema sa finansijama". Država je u poslednjih osamnaest meseci morala snažno da interveniše kako bi se stabilizovao rast i vođstvo je sada pod velikim pritiskom.

- Trgovinski rat zato bi bio krajnje nepoželjan - tvrdi Huotari.

Prošla vremena uzdržanosti

Stručnjak za Ameriku Tomas Jeger smatra da donosioci odluka u SAD to znaju i sada bi mogli u svoju korist da iskoriste probleme Kine.

- Vremena uzdržanosti u odnosu na Kinu kao da su prošla i izgleda da će Kina biti pod sve većim pritiskom. SAD su spremne da redefinišu svoju politiku prema Rusiji i da je pridobiju kao saveznika protiv Kine - kaže on.

Jeger dodaje da je "prednost toga da SAD time mogu da zadrže saveznike u pojasu Pacifika".

- To je velik ekonomski i politički pritisak na Kinu, koja od SAD nastoji da preuzme vodeću ulogu - naglašava Jeger.

Trgovinski rat

DV navodi da i stručnjak za trgovinska pitanja Heribert Diter iz berlinske Fondacije nauka i politika, veruje da u trgovinskom sporu koji se nazire mogu više da izgube Kinezi.

- Komunističkoj partiji je potreban pozitivan privredni razvoj, kako bi zadržala legitimnost među stanovništvom. Zato mislim da bi cena spora bila veoma visoka za Kinu i da vođstvo u Kini uopšte nema interesa da u njega ulazi - ocenjuje Diter.

On dodaje da je "mala mogućnost da Kinezi, u slučaju eskalacije trgovinskog spora sa SAD, masovno na tržište počnu da izbacuju američke državne obveznice". Doduše, Kina je poslednjih meseci znatno smanjila količinu tih obveznica, tako da je u međuvremenu Japan postao najveći inostrani poverilac SAD-a. Ipak, Kinezi još uvek raspolažu sa američkim obveznicama u vrednosti većoj od bilion dolara.

- Rizik trgovinskog rata sa Kinom osetile bi i SAD, ali mislim da nije održiv argument, koji se stalno ponavlja: kako bi Kinezi mogli da prodaju američke državne obveznice. Jer u tom slučaju Kinezi bi bili snažno pogođeni padom cena obveznica, čime bi uništili i sopstven novac - naglašava Diter.

Odliv milijardi

Huotari tvrdi da "nervozu Komunističke partije u Pekingu povećava i odliv milijardi vrednog kapitala iz Kine".

- Krajem oktobra imali smo neobičnu sednicu Stalnog komiteta Politbiroa koji je razmatrao upravo ta pitanja: finansijsku stabilnost i odliv kapitala - kaže on.

Po njemu je "to znak koliko ozbiljno državno vođstvo pristupa toj temi".

- Od tada smo videli čitav niz mera, koji za cilj imaju ograničavanje odliva kapitala - dodaje Huotari.

Stručnjak za trgovinska pitanja Diter kaže da "to nije ništa drugo nego dokaz nepoverenja".

- Vlasnici novac radije drže u inostranstvu nego u Kini i u skladi sa tim imaju malo poverenja u pozitivan privredni razvoj u Kini. I to je veći problem za Kinu nego što je sa Sjedinjene Američke Države - zaključuje Diter, prenosi DV.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online