Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.03.2018.
03:00
Vestionline, express.hr A

Upozorenje: Novi "rat" Kine i SAD vodi pravo u propast

Ekonomist nagrađen Nobelovom nagradom Robert Šiler upozorio je kako rastuće tenzije između SAD i Kine mogu da prouzrokuju još jednu ekonomsku krizu u Americi.

EPA/HOW HWEE YOUNG
Amerika i Kina ponovo u klinču, ekonomisti upozoravaju na posledice opasne po ekonomiju SAD

Šiler je bio govornik na China Development Forumu u Pekingu gde je rekao kako trgovinski rat između dve najveće ekonomije sveta može usporiti investicije, što je put nizbrdo.

- To je haos, usporiće razvoj i oni misle da će ovo proći bez posledica, to doživljavaju jako olako - kaže Šiler o predloženim carinskim stopama koje su SAD najavile Kini.

- Prvo što će se desiti je ekonomska kriza, jer su ovakvi biznisi utemeljeni na dugotrajnom planiranju, razvijeni su sistemi rada i školovani su ljudi. Moramo sve to da osmislimo u našoj zemlji kada se uvoz prekine - kaže Šiler koji ukazuje na najpoznatiji "tarifni rat" ikada, onaj u doba Velike depresije početkom tridesetih godina.

Najveća ekonomska šteta biće, kako kaže, kada kompanije prilagode svoje investiranje novim carinama.

- Kada me pitaju o jačini udara na ekonomiju, oni su više psihološki nego direktni - kaže Šiler i napominje kako su carinske stope tridesetih uništile samopouzdanje i želju da se planira za budućnost.

- Upravo taj "pričekaj i videćemo" stav uzrokuje recesiju - rekao je.

Službeni Peking rekao je kako planiraju da uvedu tarife na 128 američkih proizvoda vrednosti tri milijarde dolara kao odgovor na Trampove naredbe s početka meseca - tarife na aluminijum i čelik, te proizvode od istog, koje će narasti na 60 milijardi dolara.

Proizvodi kojima preti Peking su vino, voće, sušeno voće i orašasti plodovi, etanol, ginseng i metalne cevi, kaže ministarstvo, a digle bi se tarife i na američku svinjetinu i reciklirani aluminijum.

Nobelovac poslednje izjave američkog predsednika naziva pokazateljem da je reč o šoumenu  koji očigledno uživa u ulozi "selebritija", a njegovu eskalaciju u retorici pripisuje sve bližim izborima za Kongres koji su svojevrsni pokazatelj toga kako stoji i predsednik.

- Predsednik je već godinu dana, vreme je da napravi nešto pametno što će pozitivno uzbuditi građane - kaže Šiler i napominje kako je Tramp svestan toga da će trajno ostati u centru pažnje ako stalno "stvara vesti".

Kritikovao ga je i radi njegovih "ratova preko Tvitera", posebno nedavnih svađa s nekadašnjim Obaminim potpredsednikom Džozefom Bajdenom s kojim se razgovara o tome ko bi pobedio u slučaju da se fizički obračunaju.

- Neverovatno je da je razgovor na tom nivou - kaže Šiler koji je 2013. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online