Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 20.12.2016.
08:24
informer.rs, Vestionline A

Rastu tenzije: Kina šalje ratne brodove u američke vode?!

Kineski predsednik Si Đinping razmatra mogućnost da pošalje svoju mornaricu u vode SAD. To bi, prema navodima glasila vlade u Pekingu, "Global tajmsa", bio adekvatan odgovor Vašingtonu, nakon što je u četvrtak u Južnom kineskom moru kineski ratni brod zaplenio američki podvodni dron, koji je skupljao obaveštajne podatke. Hegemoniji dolazi kraj

commons.wikimedia.org/Simon YANG
Da li će kineski brodovi uskoro uploviti u američke vode?

Kineski list pita šta bi SAD pomislile da kineski brodovi počnu da skupljaju informacije u vodama u blizini američke obale i dodaje da bi to lako moglo da se dogodi.

- Moramo istaći da bi kineski brodovi jako brzo to mogli početi da rade - navodi "Global tajms".

Rat sakupljanjem podataka

Glasilo Komunističke partije Kine i predsednika Si Đinpinga dodaje da Amerika očigledno želi da dve zemlje uđu u rat skupljanjem informacija na taj način.

- Kini je poznata jačina američke mornarice. Međutim, bez obzira na to koliko je ona jaka, ne može da deluje na kineskim bezbednosnim linijama. U suprotnom, "nesporazumi" poput ovoga i trvenja samo će se još češće dešavati - piše "Global tajms".

Kako list ističe, mnogi veruju da je mornarica SAD već prikupila previše podataka o kineskoj pomorskoj bazi na ostvu Hajnan. Takođe, strahuje se da je Amerika tamo postavila podvodne uređaje koji konstantno šalju signale.

- Amerika stalno tvrdi da poštuje međunarodno pravo, pozivajući se na slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, a u stvari sprovodi operacije protiv Kine. To je tipičan hegemonijski pristup. Logično bi bilo da sloboda plovidbe ne narušava bezbednost Kine. S povećanjem kineske odbrambene sposobnosti, verujemo da će Amerika više ceniti takav zdravorazumski pristup - zaključuje "Global tajms".

Kina preti Americi

Vašingtonu je prethodno zapretilo i kinesko ministarstvo odbrane.

- Protivimo se američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama. Kina će ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake - navelo je ministarstvo u Pekingu.

Inače, incident, prvi ovakve vrste u novijoj istoriji, dogodio se severozapadno od filipinskog zaliva Subik, u kineskim vodama. Brod američke mornarice "USNS Boudič", koji navodno služi za okeanografska istraživanja, spustio je dva podvodna drona u Južno kinesko more.

U trenutku kad se spremao da ih izvuče na površinu, kineski vojni brod za spasavanje "tip 922" zaplenio je jedan od dva drona. Iako niko nije naveo o kom tipu podvodnog drona je reč, veruje se da je u pitanju "blufin-21", koji može da se koristi u vojne, komercijalne i naučne svrhe.

Proveravali salinitet?!

Prema navodima vlasti u Pekingu, zaplenjena oprema narušavala je bezbednost plovidbe, a naročito je opasna za kineske podmornice. Kineski stručnjaci sada proveravaju podatke sa američkog drona, koji će, na zahtev SAD, biti vraćen.

S druge strane, Vašington je uputio zvaničnu protestnu notu Pekingu zbog zaplene bespilotnog podvodnog drona. Američka administracija tvrdi da njihov uređaj nije špijunirao Kinu, već je prikupljao podatke o salinitetu i temperaturi vode.

- To je naše, jasno je obeleženo kao naše i želeli bismo da nam se to vrati. Takođe, ne bismo voleli da se tako nešto ponovi - istakao je portparol Pentagona Džef Dejvis.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2016. 21:11
Vreme je da Rusija periodično šeta svoje brodove u miroljubivim misijama i da obavlja vežbe na rutama koje planira 7. flota. 1-2 nuk podmornice i par brodova srednje veličine. Ali malo da vežbju pucanje. Gringosi te ne napadaju na jednom mestu. Gringosi te napadaju u svim delovima planete. Tako su izračunali da im se isplati. Ojačana Rusija samo treba da ugasi motore ispred admiralskog broda 7. flote. Ovi u svim delovima sveta imaju svoje Erdogane, Južne koreje, Tajvane, SArabijce, Muslimansku i svu ostalu potplaćenu braću...
Četvrtak 22.12.2016. 21:12
Bilo bi lepse i poucnijie kada bi ste zajedno sa vestima postavljali geografske karte sa oznacenim tackama sukoba/kretanja u zavisnosti od teme. lakse je kada covek moze da vizualizuje pricu i samim tim ima bolji uvid u znacaj price.
Utorak 20.12.2016. 23:27
Cackaju Ameri svuda redom ali, tom cackanju ce uskoro doci kraj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online