Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.06.2014.
05:13
S. Sudar - Vesti A

Italijani spasili golgote 260.000 Srba

U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu predstavljena je knjiga "Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča", koju je na srpskom i italijanskom jeziku priredila novinarka RAI Mila Mihajlović. Reč je o reprintu originalnog dokumenta "Za srpsku vojsku", koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, a do sada je bio nepoznat našoj istoriografiji.

Promocija knjige u Domu vojske
 

Knjiga je obogaćena sa više od 70 originalnih, nikada ranije objavljenih fotografija, i predstavlja istorijski izvor koji dokumentuje evakuaciju srpske vojske i naroda iz Albanije. Od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. italijanska Ratna mornarica iz Albanije je evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, za šta je upotrebljeno 250 lađa. U jeku zime i pod neprekidnim ratnim dejstvima obavljeno je 248 plovidbi.


O knjizi su govorili direktor Instituta za savremenu istoriju prof. dr Momčilo Pavlović, viši naučni saradnik i načelnik odeljenja za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja dr Milan Terzić i idejni tvorac i priređivač ovog izdanja Mila Mihajlović. Promociju je otvorio ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco, koji je istakao značaj knjige u kojoj je opisan humani gest italijanske vojske, ali i prijateljstvo srpskog i italijanskog naroda.


Prema rečima profesora Pavlovića, ova zaboravljena priča spada u mnoge zaboravljene priče.


- Ova knjiga je dokument, opomena na stradanje i spasavanje, solidarnost i humanost, ali i podsetnik na savezništvo danas. Autorku bih ohrabrio da i dalje istražuje i nastavi da doprinosi širenju saznanja o srpskoj istoriji viđenu očima prijateljske Italije - rekao je Pavlović.
 

Mila Mihajlović, pročitala je prisutnima "Zaboravljenu priču", a potom zahvalila organizatorima promocije i saradnicima, kao i prestolonasledniku Aleksandru Drugom Karađorđeviću koji je bio pokrovitelj ovog reprint izdanja. Ona je na kraju posebno izrazila zahvalnost srpskim i italijanskim vojnicima koji su život ugradili u današnju modernu, naprednu i slobodnu Evropu.


Promociji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije i Vojske Srbije i ambasade Italije - vojni ataše Paolo Papalardo i načelnik kancelarije NATO general Lučo Bata, kao i brojni gosti, među kojima su bili akademik Dragoljub Živojinović, članovi Krunskog veća Dragomir Acović i Dušan Babac.

Putuje svetom

Knjiga "Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča" promovisana je u Rimu 14. aprila, u zdanju Oltara otadžbine, čime je Italija zvanično otvorila obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata. Potom je na Međunarodnom salonu knjiga u Torinu predstavljena kao izdavački poduhvat godine i nominovana je za godišnju nagradu.


Mila Mihajlović je potom 14. juna održala predavanje na dvodnevnom Međunarodnom naučnom skupu "Srbi i Prvi svetski rat 1914 - 1918" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na temu "Uloga italijanske vojske u spasavanju srpske vojske i naroda, 1915 - 1916". Juče je ovo izdanje predstavljeno u Zrenjaninu, rodnom mestu Mile Mihajlović, a za 26. juni zakazana je promocija u Trstu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.06.2014. 09:47
Tacno je da je ultimatum stigao od ruskog cara ali pomoc nije stigla od velikih sila koje su nas gurnule u taj rat, pre svega Engleske i Francuske, nego od relativno male Italije. Italijani su spasili ogroman broj Srba kako u I tako i u II Sv.ratu. Bez njih bi ustase pobile mnogo vise pravoslavaca nego sto su. Protesti kod Musolinija, evakuacija i zastita civila i cak hapsenja ustasa i otvorena borba protiv njih uopste nisu bili retka stvar u NDH. Pop Momcilo Djujic je mnogo puta svedocio kako su ih Italijani pomagali cak i oruzjem i hranom u borbi protiv ustaske NDH. 'Saveznic'Englezi koji su nas gurnuli i u II Svrat su stvorili banovinu Hrvatsku i samim tim i provizorne granice potonje NDH
Četvrtak 19.06.2014. 13:14
Italijani su uvijek bili prijatelji Srpskom narodu, i tokom prvog, i tokom drugog sv, rata, kada su spasili veliki broj Srba od ustaške golgote, pa zatim i tokom bombardovanja kada su, moravši se vratiti u nato bazu prazni (bez bombi) iste bacali u jadransko more, umjesto na nevin narod. Hvala im za sve, i kamo sreće da imamo mnogo više pravih prijatelja kao što su oni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online