Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2018.
23:57
rts.rs, Vestionline A

"Dokle će Albancima da se toleriše neispunjavanje obaveza"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma. Dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala već da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Poručuje da, dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova.

EPA/Florian Wieser
Ivica Dačić

Ivica Dačić je, u emisiji Upitnik na RTS-u, rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje pištinske vlasti.

Podsetio je na saopštenje Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice EU, uz opasku da ona uvek priča sa stavom "koji osuđuje sve strane ili poziva sve strane", ali dodaje da je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo po ustavu.

- Ovo je suprotno ustavu. Prema tome, od toga nema ništa - rekao je Dačić.

Ističe da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a "sada su ih malo pustili zbog unutrašnje političke scene".

Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

- I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.

- Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol - naveo je Dačić.

Upitao je i šta će prištinskim vlastima vojska.

- Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na KiM Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova - naveo je Dačić.

Dodaje i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.

- Šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode - rekao je Dačić govoreći o zahtevu za povlačenje Unmika.

Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.

- Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće - rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao i na incidente kada Srbi dođu na groblja svojih predaka na KiM i na stalne pretnje i zveckanje oružjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online