Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.11.2018.
08:38
Vestionline, Tanjug A

Pariz centar sveta - 100 godina od Velikog rata

Danas se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a centralna manifestacija biće održana u Parizu uz prisustvo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Tanjug
Vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018" u Srbiji

Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila 1.247.000 ljudi.

Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domaćin predsednik Francuske Emanuel Makron su, između ostalih, i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel. 

Glavna ceremonija počeće danas u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik.

Planirano je da Makron svoj govor ispred groba Neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.

U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsednica saveta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. 

Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

Vučić će uoči odlaska u Pariz poručio da će učešće u ceremoniji iskoristi da svima ukaže na to da je srpski narod proporcionalno broju stanovnika bio jedna od dva najstradalnija naroda u Prvom svetkom ratu, te da zaslužuje posebno mesto u istoriji čovečanstva.

- A i da kažem svim drugima koji su bili na suprotnoj strani, koji su učestvovali u ubijanju Srba, da smo mi veliki narod, da smo sve to uspeli da oprostimo. Jedino što nećemo da zaboravimo nego ćemo da nastavimo da izdajemo knjige i da govorimo o svemu tome kako bi naša deca znala koliko su njihovi dedovi visoku cenu platili za slobodu Srbije. Za nas više vrednosti od srpske slobode, slobode naše zemlje - nema - poručio je Vučić.

Dodao je da će na reveru, s ponosom, nositi Natalijinu ramondu - cvet feniks, simbol primirja.

Inače, Makron i Merkelova su juče otkrili ploču pomirenja nedaleko od šume Kompijen u Francuskoj gde je potpisano primirje kojim je okončan Prvi svetski rat pre sto godina.

"Povodom stote godišnjice završetka rata 11. novembra 1918. Emanuel Makron, predsednik Republike Francuske, i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Nemačke, potvrdili su na ovom mestu vrednost francusko-nemačkog pomirenja u službi Evrope i mira", piše na maloj ploči, na nemačkom i francuskom jeziku.

Ovo je prvi put da je nemački kancelar posetio to mesto od Drugog svetskog rata, ukazuju nemački mediji. 

Šefovi država i vlada iz svih krajeva sveta juče su obišli su izložbu "Pikaso: plavo i roze", priređenu u Muzeju "Orsej", nakon čega je za visoke zvanice priređen koktel.

Dojče vele ističe da Britanci ne žele da budu deo svečanosti kojom dominira Francuska, već insistiraju na svojoj ceremoniji, što Francuz Etjen Fransoa smatra da je "potpuno normalnim", ali i dodaje da su Britanci oduvek, bez obzira na predstojeći Bregzit, "bili uvereni da su posebni".

I u Londonu se pruža ruka Nemcima - predsednik Frank-Valter Štajnmajer je prvi nemački državnik koji je će prisustvovati polaganju venca u Londonu, što je premijerka Tereza Mej ocenila kao "istorijski akt pomirenja", na kome "ćemo se prisetiti svih stradalih i izraziti našu zahvalnost za mir".

Na bivšem bojnom polju Ipr u Belgiji, evropski biskupi su već održali misu za žrtve rata, a biskup iz Esena, Franc-Jozef Overbek - koji je istovremeno i vojni kapelan - upozorio je na opasnost potcenjivanja ratnih sukoba i sklanjanja u "lažnu sigurnost".

Svečanosti u Francuskoj i drugim zemljama razlikuju se pre svega po odnosu prema Nemcima, smatra Etjen Fransoa.

- Većina svečanosti u Francuskoj je u znaku nemačko-francuskog pomirenja. S druge strane, u Poljskoj i drugim zemljama žele pre svega sami da slave - kaže Fransoa.

Sto godina od završetka Prvog svetskog rata u Srbiji je obeležen juče vojnom vežbom "Vek pobednika". 

Danas će potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predvoditi, u ime Vlade Srbije, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu (Spomen-konsturnice branilaca Beograda). 

Vence će položiti i zamenik gradonačlenika Goran Vesić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovaće celeremoniji obeležavanja stogodišnjice potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, u organizaciji Ambasade Francuske, dok će izaslanik predsednika Srbije, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković položiti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online