Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 12.12.2012.
13:03
Beta A

Jahjaga na srpskom: Srbi, vaša domovina je Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je danas rukovodstvo Srbije da prestane da finansira i podržava, kako je rekla, ilegalne i kriminalne strukture na severu Kosova i Metohije. Stanovnicima severa Kosmeta srpske nacionalnosti ona se obratila na srpskom jeziku i poručila da je nezavisno Kosovo njihova "domovina".

Atifete Jahjaga u kosovskom parlamentu
 

"Pozivamo Republiku Srbiju da odustane od finansiranja i podrške ilegalnim kriminalnim strukturama na severu zemlje, jer oni tamo drže kao taoca život običnih građana. Zahtevamo od vlasti Republike Srbije da odustanu od uplitanja u unutrašnja pitanja Republike Kosovo. Stabilnost Kosova, kao nezavisne i suverene države, znači stabilnost za region i šire", kazala je Jahjaga u godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova.

Ona je kazala da je život građana važniji od egoizma vlasti.

"U opštinama na severu uspostavićemo red i vladavinu zakona, rasformiranjem svih struktura povezanih sa organizovanim kriminalom, ilegalnom trgovinom i korupcijom, vraćanjem poverenja građana ovog dela zemlje u institucije Republike Kosovo", kazala je kosovska predsednica.

Ona je istakla da bi normalizacija situacije na severu Kosova omogućila da se u isto vreme lokalni izbori održe u tom i ostalim delovima Kosova. To bi, prema njoj, omogućilo i brži ekonomski razvoj tri opštine na severu i ujedno poboljšalo međuljudske odnose.

"Pozivam građane srpske zajednice, posebno one u opštinama na severu, da gledaju ka budućnosti zajedno sa svim građanima Kosova. Vaša domovina je Kosovo, mesto velikih aspiracija i mogućnosti. Vaša domovina je Kosovo, zemlja nade i zajedničkih odgovornosti. Hajde da je zajedno izgradimo za našu dobrobit, i za sigurniju i bolju budućnost", kazala je Jahjaga na srpskom jeziku.

Ona je rekla da je kao faktor mira i stabilnosti u regionu, Kosovo angažovano na uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa svim državama, gradeći ih uz poštovanje, kao ravnopravni i dostojanstveni partneri.

"Mi smo svesni problema u odnosima sa Republikom Srbijom, te smo stoga ušli u dijalog radi pronalaženja rešenja... Dijalog je najbolji način za normalizaciju odnosa dve ravnopravne i suverene države, koji otvara put evropske integracije", kazala je predsednica Kosova.

Posle izlaganja Jahjage, prema Poslovniku o radu Skupštine Kosova, nije bilo rasprave.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.12.2012. 13:07
Kodza, na srpskom: Jahjaga, tvoja domovina su Prokletije
Sreda 12.12.2012. 13:11
. . . A L I N E OTETO S I P T A R S K O K O S O V O , KOJE CE SRBI BILO KAD DA POVRATE ! Z. Dacic
Sreda 12.12.2012. 15:34
Koj faktor? Koj mir? Koja stabilnost? Koj region? Koj bre Kosovo? ...shipci,pa vi stvarno niste normalni.Jadna vaša deca...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online