Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.11.2018.
12:51
Vestionline A

Na vidiku je nova "Oluja"

Posle uvođenja taksi na robu i proizvode iz Srbije i hapšenja "u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića" ionako težak život Srba na Kosovu i Metohiji, postao je još teži. Maltretiranja na administrativnim prelazima, skidanje automobilskih tablica srpskih oznaka, paljenje robe dodatni su vidovi pritiska na Srbe, koji su, naročito oni južno od Ibra, godinama već izloženi gotovo svakodnevnim napadima, pljačkama, uvredama u institucijama tzv. Kosova i na ulici.

A. Čukić
 

Da li i kako Srbi mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji pitali smo čitaoce "Vesti". Njihovi se odgovori razlikuju, ali su u Tribini čitalaca gotovo svi jednoglasni da velike sile, pre svega SAD, ako žele, mogu pritiskom na Albance, lako da omoguće više slobode i normalan život Srbima na Kosmetu.

 

Milan Zlojutro, Vinernojdorf, Austrija

- Naš narod mora da preživi i opstane na Kosovu i Metohiji. Niko od nas ne bi hteo da prepusti svoje ognjište drugom. Verujem da ljudi, koji su se na Kosovu i Metohiji rodili, neće dati svoje ognjište i zemlju dedova i pradedova ni po koju cenu. Međutim, potrebna im je pomoć ostatka srpskog naroda i srpske države da bi mogli da opstanu u ovako teškim okolnostima.

Slaven Pajkić, Toronto, Kanada

- Da li Srbi mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji? Čim pitanje sadrži reč opstanak, to znači da je stvar preteška za odgovor. Uzevši u obzir da su Srbi praktično "obrisani" sa prostora države Albanije u veoma kratkom periodu od osnivanja te države, može se očekivati slična sudbina i za Srbe sa Kosova i Metohije. Slobodno se može zaključiti da su albanska društva veoma zatvorena i netolerantna. Bez realnog uticaja države Srbije sudbina Srba na Kosmetu je jednostavno neodrživa... Opstanak je moguć samo u malim zajednicama i enklavama i to samo uz ozbiljnu pomoć države Srbije i celokupnog naroda.

Vesti
 

Tatjana Dugandžija, Momić Viten, Nemačka

- Kosovo... rak-rana nas Srba. Dozvolili smo da nam zemlju predaka prenaseli druga nacija i "uguši" nas natalitetom. Da bi Srbi opstali na Kosovu trebalo bi prepraviti mnogo pogrešnih odluka iz prošlosti i samim tim napisati novu istoriju. Mi jesmo Srbi, ali nismo svemogući. Mislim da bi Srbe s Kosova trebalo zbrinuti u Srbiji i da vladi u Beogradu to treba da postane prioritet. Ništa nije važnije od ljudskog života jer za dva zaraćena naroda od kojih je jedan daleko brojniji Kosovo je premaleno.

Vesti
 

Časlav Cvetković, Melburn, Australija

- Nemaju Srbi nikakve šanse da pod ovakvim uslovima opstanu na Kosovu i Metohiji. Bojim se da će, nažalost, naš narod da tamo doživi sličnu sudbinu kao Srbi iz Krajine za vreme "Oluje". Rođen sam 1950. u Topionici kod Kosovke Kamenice, moja porodica je morala da se iseli sa Kosova, bukvalno smo proterani jer su nam pretili i morali smo da prodamo imanje. Konstantno se radilo na iseljavanju Srba sa njihovih imanja. Teško mi je da vidim ovu patnju kroz koju prolazi naš narod. Ne verujem obećanjima naših političara, posebno ne Vučiću, da će zaštititi naš narod. Nisam školovan čovek, ali vidim da se našem narodu tamo ništa dobro ne sprema. U Australiji sam od 1985. godine i nažalost od tada nisam dolazio u Srbiju i na Kosovo.

Vesti

Živorad Zarić, Masanjo, Švajcarska

- Dok je predsednik Vučić na vlasti, mislim da neće dozvoliti da srpski narod pati na Kosovu i Metohiji, ali i da neće dozvoliti da dođe do rata. Naći će političko rešenje, a Srbi će ostati na Kosmetu. Ova Vlada će, nadam se, da se izbori sa ovom svetskom politikom iako neće biti lako, biće tu pritiskanja sa svih strana, ali uz pomoć Rusije i Kine uspeće da zadrže prvobitno stanje. Kosovo ovo sada radi namerno da bi provociralo, to je logično. Idu na provokacije, ali mislim da naši neće dozvoliti da izazovu rat i da će se na politički način to rešiti. Neće biti lako, ali dobićemo tu bitku. Više zemalja sa Zapada je preokrenulo politiku prema nama i nije više kao što je bilo pre desetak godina.

 

Miloš Janković, Dransi, Francuska

- Samo podelom. Nezamislivo je to što su netolerantni jedni prema drugima, zato i procenjujem da samo podela može da dovede do trajnog mira. I to bi bilo izvodljivo kad bi se selo za isti sto, sa ciljem pravednog rešenja, sa predsednicima SAD, Rusije i još nekoliko zemalja koje o tome odlučuju. U Prištini su predstavnici kosovskih vlasti održali sastanak sa nekim od tih zemalja, ali se ništa nije pomerilo, jer sve te zemlje podržavaju trenutno stanje koje se ogleda u arogantnosti i nadmenosti tzv. kosovske države. Bilo bi dobro, ali stoji i pitanje da li je uopšte izvodljivo, da se održi konferencija na objektivnom nivou, a ne samo podrškom jednom narodu. Sve se to radi planski, uz mnogo bacanja prašine u oči, a po mom viđenju i sudu sve je to nastavak od devedesetih godina i ne zna se dokle će. Da li, Srbi moraju biti krivi za sve? Nemamo mi protivoružje, i ne može šut sa rogatim. Naravno, besmisleno je ulaziti u rat, ponavljam i podvlačim - rat nikad više.

 

Saša Marković, Dortmund, Nemačka

- Mislim da će Srbi na Kosovu teško opstati zato što Vlada u Beogradu pregovara sa pogrešnima. Treba zakucati po pitanju Kosova direktno u Vašingtonu jer se svi konci oko Kosova drže tamo. Posle izjave Ramuša Haradinaja da tzv. republika Kosovo nema ministarstvo za inostrane poslove nego da Amerikanci to za njih obavljaju zna se kome se i gde treba obratiti.

Vesti
 

Milan Vuković Bad, Štafelštajn, Nemačka

- Naš narod ne može opstati na Kosovu i Metohiji, jer su Albanci uporni da ih oteraju sa vekovnih ognjišta. Zastrašuju Srbe, pale im imanja i zlostavljaju ih. Tamo naš narod živi teško kao i u Crnoj Gori. Mislim da bi mi u inostranstvu trebalo da organizujemo proteste kako bi skrenuli pažnju običnih Nemaca na ono što se dešava na Kosovu, jer u njihovim medijima nema ni reči o stradanju Srba i njihove imovine. Mojoj majci, bratu i meni Albanci su na putu za Đakovicu oteli skoro osam hektara najplodnije zemlje. Falsifikovali su moj potpis uz pomoć advokata i tu zemlju je podelilo šest albanskih porodica koje od 1996. obrađuju i koriste tu zemlju bez ikakve naknade. Čak su kao svoju imovinu uspeli da je uknjiže u tamošnje katastarske knjige. Ja sam svedok da tamo za Srbe neće biti mira i slobode. Stalno se pitam šta bi to Beograd trebalo da uradi da se položaj Srba na Kosovu popravi. Iskreno rečeno, ne vidim da Srbija može išta sama bez podrške Rusije, Kine i Indije. Pitam se šta bi bilo kada bi Albanci, koji mirno žive i rade u Srbiji doživeli ono što svakodnevno doživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji. Da li bi možda onda EU i NATO reagovali i naterali prištinske vlasti da omoguće Srbima miran i slobodan život. Pitanje je do koje će granice Srbija moći da trpi sva ta poniženja i da li je nekom stalo da dođe do rata na Kosovu i za Kosovo. Mislim da od toga Zapad ne bi bežao, jer Americi i NATO-u smeta Srbija i nastoje da sa Balkana oteraju Ruse. Strahujem da bi lako moglo doći do ratnog požara, jer se otvoreno radi o odvajanju Sandžaka od Srbije, a i Vojvodina će brzo doći na dnevni red.

Sutra - Mogu li Srbi da opstanu na Kosmetu? (2): Strpljenjem izbeći rat

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online