Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
22:38
b92.net, Vestionline A

Jedna od najsavremenijih fabrika guma dolazi u Srbiju

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" počeće sledeće godine izgradnju pogona u Zrenjaninu.

pixabay.com
Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma počeće sa izgradnjom sledeće godine u Zrenjaninu

Za to je Grad obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Pregovori sa kineskim gigantom trajali su godinu dana, kaže za Tanjug gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ističe da je njegov grad spreman za ovu, kako kaže, "najveću investiciju ikada" u taj grad. 

- Kineski investitor hoće da dođe u Zrenjanin, hoće da uloži skoro milijardu dolara u celu investiciju. Čekaju odobrenje svog ministarstva i mi mislimo da neće biti problema i da će oni doći u Zrenjanin - kaže Janjić. 

Kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" objavila je juče da planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Uz vest koja je objavljena juče u medijima, priložen je i dokument na kineskom jeziku sa zvaničnog sajta Šangajske berze, u kojem je Srbija označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu. 

Vlada Srbije i lokalna samouprava su mesecima vodiili pregovore, a kako kaže Janjić, "izgleda da se došlo do kraja". 

- Pregovori su vođeni više od godinu dana. Lično predsednik Vučić koordinira tim dogovorima i rezultat je kakav smo i očekivali, pozitivan - rekao je Janjić. 

Fabrika će se graditi u industrijskoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu, za šta je grad obezbedio 136 hektara zemljišta. 

- Proizvodiće se visokokvalitetne gume i biće to jedna od najsavremenijih fabrika guma u Evropi - kaže Janjić i napominje da će sve procedure vezane za ekološku proizvodnju biti poštovane. 

Govoreći o radnim mestima koja će se obezbediti ovom investicijom, gradonačelnik Zrenjanina podseća da je prošle godine u tom gradu otvoreno više od 3.000 novih radnih mesta, a najavljuje da će do kraja ove godine posao dobiti više od 1.600 Zrenjaninaca. 

- I onda, sledeće godine, kineska kompanija kreće sa izgradnjom velikog pogona i sa investivcijom od milijardu dolara, što je dobra vest za Srbiju, ne samo za Zrenjanin - poručuje Janjić. 

Plan je da kineska kompanija u fabrici u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online