Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 13.08.2011.
06:13
Večernje novosti A

“Novi talas krize ne možemo izbeći“

Srbija neće biti zemlja koja će izbeći talas uticaja eventualne nove svetske ekonomske krize. Ako do njega dođe u drugim zemljama, nesporno će doći i kod nas, kaže za ”Novosti” guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Dejan Šoškić

“Važno je imati u vidu da su efekti tog uticaja uglavnom predvidivi, da možemo da procenimo šta će se desiti, tako da na vreme pripremimo i odgovarajuće mere“, objašnjava Šoškić.


Guverner kaže i da NBS može da pomogne domaćoj privredi tako što bi unapredila sistem uspostavljanja založnog prava u postupku kreditiranja sa ciljem da se podigne efikasnost i smanje troškovi hipotekarnog kreditiranja u zemlji i to, kako prema građanima, tako i prema privredi.


“Verujemo da u tom domenu postoji prostor za unapređenje sistema i potencijalno smanjivanje kamatnih stopa. Uz to, sve mere koje sprovodi NBS, a koje su usmerene na održavanje i podizanje sigurnosti bankarskog sistema, za svoju posledicu imaju stvaranje uslova za smanjivanje kamatnih stopa“, navodi on i uverava da je domaći bankarski sektor siguran.


“Domaće banke nisu filijale stranih banaka, već posebna pravna lica registrovana u našoj zemlji. Tri parametra su posebno važna kada govorimo o stabilnosti banaka: likvidnost, solventnost i rezervacije za moguće gubitke. Srpske banke imaju visoku likvidnost, znatno viši nivo kapitalizacije od međunarodnih standarda. Podsetiću, u Srbiji je ona preko 20 odsto, a međunarodni standardi su osam odsto. Otuda možemo reći da je domaći bankarski sistem stabilan“, objašnjava guverner NBS.


Kako rešiti problem kredita u francima


Kako bi pomogla građanima koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima, NBS će predložiti primenu nekih iskustava iz susednih zemalja.


“Preuzete kreditne obaveze se moraju vraćati i kod nas i u drugim zemljama. Ono što su neke od zemalja u našem susedstvu pokušale da učine je da se planovi otplate dizajniraju na način da u jednom periodu mesečne rate budu fiksne ili da se fiksira obračunski kurs prema evru, ali da se kumulirane kursne razlike u tom periodu vrate naknadno“, kaže Šoškić.


“Takvi aranžmani kod nas su mogući i Narodna banka je i do sada podsticala dogovaranje između banaka i građana radi postizanja modaliteta otplate kredita koji će omogućiti redovnost u izmirivanju obaveza po osnovu odobrenih kredita“, navodi on.


“To je moguće postići produžavanjem rokova dospeća kredita, smanjivanjem kamatnih stopa i redefinisanjem planova otplate. Ohrabrujuće je što sve veći broj banaka klijentima nudi restrukturiranje duga bez dodatnih troškova“, smatra guverner NBS.

POVEZANE VESTI

Subota 13.08.2011. 09:00
Mислиш МИ (народ ) не можемо избећи , а за вас лопове (власт ) никад није било кризе !!!
Subota 13.08.2011. 08:59
A ovu proslu smo izbegli? Nisam znao... Znaci mi smo se samo istripovali da nemamo 'leba da jedemo...
Subota 13.08.2011. 13:31
Ekonomska kriza je nas nacin zivota, uvek prisutna. Ne znam o cemu ovaj cika...Al cudno je kako uvek samo kriza nadje put do nas, ne i, recimo, privredni napredak, etc....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online