Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.01.2015.
20:18
Beta A

NBS: Tražimo rešenje za kredite u francima

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u ponedeljak da će nastojati da brzo pronađe način da pomogne građanima koji imaju kredite u francima i koji su se našli u teškoj situaciji posle snažnog i iznenadnog jačanja te valute.

Reuters/D.B.
U Srbiji 22.000 građana ima kredite u švajcarskim francima
 

NBS će nastojati da rešenje za kredite u švajcarskom francima pronađe u dijalogu s predstavnicima Vlade, banaka, Udruženjem banaka, kao i svim drugim nadležnim institucijama i organizacijama, sagledavajući sve eventualne mere i njihove efekte, navodi se u saopštenju.

Prema centralnoj banci, sva "gotova" rešenja koja su tokom proteklih dana pominjali predstavnici udruženja građana, ali i nekih drugih lica, po pravilu znače i prenošenje rizika s korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, na banke, NBS ili državu.

- Fiksiranje kursa na nivou od 102 dinara za švajcarski franak, koje znači eliminisanje deviznog rizika za korisnike ovih kredita, znači ne samo trošak po banke, već nije korektno prema korisnicima kredita koji su inicijalno bili oprezniji i zadužili se u evrima, jer oni i dalje ostaju izloženi deviznom riziku u koji su svesno ušli - navodi NBS.

Centralna banka navodi i da nije tačano da bi se konverzijom kredita iz franka u evro bankama bio smanjen "ekstra profit" koje imaju po osnovu kursnih razlika.

- Uvažavajući propise koji važe u svim uređenim sistemima, banke moraju da imaju usklađene iznose izvora sredstava i plasmana po svim valutama (uz dozvoljeno odstupanje od 20 odsto). Dakle, da bi odobrile kredite indeksirane u švajcarskim francima one su morale da imaju izvore u toj valuti (krediti, devizni depoziti, finansijski derivati i dr) - navela je NBS.

Drugim rečima, dodaj se, "ekstra profit" po osnovu kursnih razlika koji se pominje u tim "gotovim" rešenjima ne postoji.

NBS navodi da se u tim predlozima ne pominje da bi u slučaju eventualne konverzije u evro kredite po kursu koji je važio u momentu odobravanja kredita, morale da se primene i više kamatne stope koje su građani koji su se zadužili u evrima plaćali duži niz godina.

Razlike između euribora i libora, u periodu od 2006. do 2008. godine, kada su krediti indeksirani u švajcarskom franku mahom uzimani, oscilirale su u rasponu od 1,5 do 2,7 procentnih poena.

- Zbog toga, tek nakon sveobuhvatne analize svih aspekata - položaja građana i mogućnosti podnošenja troškova svake od mera, mogu se komentarisati eventualne mere i aktivnosti u cilju iznalaženja modaliteta za dugoročnije i održivije prevazilaženje problema u otplati kredita - navela je NBS.

U Srbiji kredite indesirane u švjcarskom francima ima oko 22.000 građana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.01.2015. 21:12
Teško svakome ko se nada da će mu NBS pomoći . Možda ima i dobre namere ali zelenaške banke biće brutalne jer svaki klijent je POTPISAO ugovor gde je "dobrovoljno" pristao da mu se kredit veže za Švajcarski franak . Da je ovo država bilo bi rešenja i za građane ali ovde odlučuju instalirani špijuni pod okriljem EU bandita . Teško narodu sa ovim banditima .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online