Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 26.01.2015.
15:29
Beta A

NBS prepustila dužnike u švajcarcima bankama na milost i nemilost

Guvernerka Narodna banka Srbije (NBS) Jorovanka Tabaković ocenila je danas da građani koji imaju pobleme sa otplatom kredita u švajcarskim francima rešenje problema treba da traže pojedinačno, u pregovorima sa bankama.

Beta/E. V.
Razgovarajte sa svojim bankama, poručila guvernerka građanima

- To je najbolje rešenje, jer je svaki kredit priča za sebe - rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare posle sastanka Izvršnog odbora NBS i predstavnika poslovnih banaka.

Ona je najavila da će naredne nedelje predstavnici NBS i banaka razgovarati o mogućim modelima koje banke mogu da primene i da će se ići u pravcu podele rizika bankaka i građana koji su uzimali kredite.

Guvernerka je rekla i da NBS neće posezati za bilo kojim elementom pritiska na banke i da neće primeniti ni mađarski ni hrvatski model rešenja problema građana sa kreditima u švajcarskim francima. Tabakovićeva je istakla i da NBS neće ograničavati kamatne stope.

- Ne pada nam napamet da ograničavamo kamatne stope ili da ih limitiramo - rekla je ona i dodala da rešenja ne treba da budu ishitrina i brza, već da ovaj put mora da bude konačno rešenje.

Ona je istakla da regulatori na drugim tržištima još nisu došli do optimalnog rešenja ovog problema i zato je neophodno, dodala je, da se sve prednosti i mane alternativnih modela pažljivo razmotre.

- NBS kao regulatorno telo pre svega zanimaju oni krediti građana u francima koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) - rekla je guvernerka i dodala da ima nekoliko hiljada kredita koji to nisu.

Cilj je, istakla je, a da model bude jednostavan kako bi se lako primenio u praksi.

Tabakovićeva je rekla i da je vođena otvorena diskusija o nekoliko alernativnih modela od restrukturiranja kredita na individualnoj osnovi, preko konverzije kredita u evro do mogućnosti da se izvrši usklađivanje kreditnih stopa na te kredite sa tržišnim. Guvernerka je preporučila građanima i da ozbiljnije shvate poziv banaka na razgovore o kreditima.

U Srbiji, prema podacima Udružnja banka, ima ukupnpo 20.897 takvih kredita u švajcarskim francima. Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za švajcarski franak iznose oko 1,1 milijradi franaka, od čega se najveći deo, oko milijardu franaka, odnosi na stanovništvo.

Korisnicima kredita u francima značajno je uvećana rata usled jačanja švajcarca posle odluke švajcarske centralne banke da ukine veštački paritet franka i evra. To je polovinom januara dovelo do jačanja franka prema dinaru od oko 20 odsto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.01.2015. 15:31
Picousta "guvernerka"....Ovi SNS defekti su "najaci" u usnama!!!
Ponedeljak 26.01.2015. 15:43
Iskreno nije ih prepustila.sami su ušli u taj rizik.Nije da oni baš nisu sasvim neupućeni-ali navikli smo da za našu tobožnju naivnost pre bezobrazluk i prokletstvo zaleže država.Taako je bilo sa Gazda Jezdinim i Dafininim štedišama.Poreski obveznici su vrćali dug kockara,
Utorak 27.01.2015. 11:45
bravo acikin ''stručnjaku'',polupismena udovice koja ne znaš kad si gladna,a kamoli da vodiš državnu kasu..ubiše te podstanari u mozgu...mnogo ih imaš..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online