Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.01.2018.
08:03
R. Đurović - Vestionline A

Od Ivane do Sebastijana: Ovo su sve srpske medalje u pojedinačnim sportovima u 2017.

Nekada je naša zemlja bila poznata uglavnom po uspesima u kolektivnim sportovima. Ta slika se drastično promenila. Poslednjih godina pojedinačni sportovi u Srbiji doživljavaju pravu renesansu. Samo u 2017. je osvojeno nekoliko medalja na velikim takmičenjima, od čega je nemali broj zlatnih.

EPA/DIEGO AZUBEL
Evropska šampionka: Ivana Španović

Sve je počelo u u martu u Beogradu kada je Ivana Španović osvojila zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu. Naša skakačica u dalj je skočila 7,24 metara i postavila novi nacionalni rekord. Pravu renesansu su doživeli borilački sportovi. Prvo su u Novom Sadu osvojene tri medalje na Evropskom prvenstvu u rvanju i sve u grčko-rimskom stilu. Tako je ponovljen rezultat iz 2016. kada su u Rigi osvojena takođe tri odličja, samo je sada jedno bilo najsjajnije. Ono je zasijalo na grudima Kristijana Frisa (59 kg), srebro je pripalo olimpijskom šampionu Davoru Štefaneku (66 kg), a bronza Aleksandru Maksimoviću (71 kg). Šlag na torti bio je na Svetskom prvenstvu u Parizu gde je Viktor Nemeš (75 kg) osvojio zlato.

EPA/Lindsey Parnaby
Milica Mandić, najbolja srpska tekvondistkinja

Srpsko rvanje skoro nije delovalo tako moćno jer imamo aktuelnog evropskog, svetskog i olimpijskog šampiona, a u pitanju su tri različita takmičara. Od tekvondista smo navikli da se sa velikih takmičenja vraćaju sa medaljama. Ni 2017. nije bila izuzetak. Sve je počelo u postojbini ove veštine – Južnoj Koreji. Na SP u Mudžuu najpre je Vanja Stanković (49 kg) osvojila prvo svetsko zlato za srpski tekvondo, a onda se i Milica Mandić (73 kg) popela na vrh pobedničkog postolja. Pred kraj godine je održano Evropsko prvenstvo u Sofiji, a tamo je Milica osvojila srebro, a Nađa Savković bronzu.

M. Karović
Aleksandar Kukolj bio je gost u beogradskom dopisništvu "Vesti"

Tako je stavljena tačka na neverovatno sezonu u kojoj su srpski tekvondisti osvojili 13 medalja na različitim takmičenjima, a one su zasijale na grudima čak osam boraca. Svoje svetle trenutke proživljava i džudo, i to kakve. Može se slobodno reći da su Srbi apsolutni vladari kategorije do 90 kg. Prvo je Aleksandar Kukolj postao evropski šampion u Varšavi, a onda je Nemanja Majdov osvojio svetsko zlato u Budimpešti. Nije vest ni kada karatisti osvoje medalju, a bilo ih je četiri na Evropskom prvenstvu u Kočaeliju (Turska). Jovana Preković (61 kg) je postala šampionka, a Marko Antić (60) vicešampion. Bronze su pripale Slobodanu Biteviću (+84) i Sanji Cvrkoti (68).

Ni kajak i kanu ne zaostaju za drugim sportovima po broju medalja. Prvo su na Evropskom prvenstvu u Plovdivu (Bugarska) osvojene tri medalje. Dejan Pajić i Ervin Holpert su bili srebrni na 500 metara, a Marko Tomićević i Milenko Zorić su bili drugi na duplo dužoj stazi. Bronzanu medalju je osvojio Marko Dragosavljević na 200 metara. Još bolji rezultat je ostvaren na SP u Račicama (Češka) gde su osvojena takođe tri odličja, ali je jedno bilo zlatno. Ono se našlo na grudima Zorića i Tomićevića u trci na 1000 metara. Tako su pokazali da olimpijsko srebro iz Rija nije bilo slučajno. Bronze su pripale Marku Novakoviću i Nebojši Grujiću na 200 metara, i Milici Starović u jednosedu takođe na 200 metara. I veslači su nas obradovali. Miloš Vasić i Nenad Beđik su osvojili bronzu u dvojcu na EP u Račicama. Strelci su nas navikli na pun kofer medalja.

Tako je bilo i na EP vazdušnim oružjem u Mariboru gde je osvojeno deset odličja, a Srbija je bila treća u generalnom poretku nacija. Bolje su bile samo Rusija i Ukrajina! Zlata su pripala Zorani Arunović pojedinačno, u timu sa Bobanom Veličković i Jasminom Milovanović, kao i u miksu sa Damirom Mikecom. Na vrh pobedničkog postolja se popeo i miks u gađanju puškom, a njega čine Andrea Arsović i Milutin Stefanović. Srebra su pripala Damiru Mikecu, timu u puški (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), i juniorima Lazaru Kovačeviću (puška), ženskom timu u gađanju puškom (Tatjana Banjac, Sanja Vuksinović, Marija Malić), i miksu (Vuksinović, Kovačević). Bronzu je osvojio tim u pištolju (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić).

Zlato, srebro i bronza su osvojeni na Evropskom šampionatu u gađanju malokalibarskim oružjem u Bakuu (Azerbejdžan). Zlatni su bili Grgić, Mikec i Petrov u gađanju pištoljem sa 50 metara u timskoj konkurenciji, dok je u istoj disciplini Mikec bio srebrni. Bronza je zasijala na grudima juniorke Milice Babić u trostavu.

Na samom kraju godine osvojena je medalja i u plivanju. Sebastijan Sabo osvojio je bronzu u trci na 50 metara leptir na Evropskom prvenstvu u malim bazenima u Kopenhagenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online