Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.01.2018.
07:58
A. Stanković - Vesti A

Godina naše odbojke: Srpkinje pokorile Evropu, "orlovi" bronzani

Nedavnim proglašenjem najboljih na svečanom koktelu Odbojkaškog saveza i zvanično je završena jedna od najuspešnijih godina naše odbojke u poslednjoj deceniji. Činjenica da su treneri godine selektori ženskog i muškog A državnog tima Zoran Terzić i Nikola Grbić, a igračica i igrač godine korektori Tijana Bošković i Dražen Luburić, pokazuje da su kao i mnogo puta ranije bez premca bile – nacionalne selekcije.

EPA/SERGEI ILNITSKY
Nema odbrane od smeča "čuda iz Bileće": Najbolja igračica Evropskog prvenstva Tijana Bošković

U 2017. godine bez premca su bile – devojke. Olimpijske vicešampionke iz Rija sjajne rezultate najavile su već na prvom zvaničnom turniru – kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Japanu, kad su u Varšavi bez većih problema overile vizu za najvažnije svetsko takmičenje, zabeleživši pet pobeda bez izgubljenog seta!

U istom stilu nastavile su i na Gran-priju, plasiravši se na finalni turnir već posle drugog vikenda, sa skorom od sedam pobeda i samo dva poraza. Na završnom turniru u Nanđingu pred novom kapitenkom reprezentacije Milenom Rašić i njenim drugaricama pale su SAD i Italija. Pomalo umorne, naše odbojkašice su u polufinalu doživele poraz od Brazila, da bi u meču za treće mesto i bronzanu medalju furioznom igrom savladale Kinu na njenom terenu sa 3:1 i tako dobile sladak revanš za finale iz Rija.

Posebna priča bio je 30. Evropski šampionat u Azerbejdžanu i Gruziji na kojem su Srpkinje posle 2011. godine ponovo zasele na tron. Još iz vremena dominacije Sovjetskog Saveza iz prošlog veka ne pamti se takva superiornost jednog tima kao što je bio slučaj ovog puta. Iako gotovo bez pomoći od povrede „rovite" Milene Rašić i bez Ane Antonijević koja je bila neopravdano optužena za doping (optužbe su povučene dan posle finala), Srpkinje su se bukvalno prošetale kroz šampionat, ostvarivši šest uzastopnih pobeda, dozvolivši rivalkama da im oduzmu samo dva seta!

Pamtiće se bravure naše blokerske linije kojom je dominirala Stefana Veljković, sjajna igra u odbrani kojom su komandovale Tijana Malešević i neverovatni napadi Brankice Mihajlović i pogotovo Tijane Bošković koja je postala MVP šampionata i, nešto kasnije, bila proglašena za najbolju odbojkašicu Evrope.

Ako se svemu tome dodaju brojne titule koje su naše odbojkašice osvojile sa svojim klubovima od Švajcarske do Poljske, učešće njih čak osam na klupskom prvenstvu sveta i dve najveće moguće klupske titule – CEV Evrolige i Svetskog prvenstva za klubove, koje je sa Vakifankom osvojila Milena Rašić, onda nema sumnje da je ova generacija spremna za nove podvige.

Veliki izazovi očekuju ih ove, 2018. godine, u modifikovanom Gran-priju – takozvanoj Ligi nacija i na jesen na Svetskom prvenstvu u Japanu, koji je u prošlosti i te kako bio srećan po naš tim, još od 2006. godine kad je osvojena prva svetska bronza.

M. Todorović
Bronza na EP: Nikola Grbić, selektor Srbije

Na velikim iskušenjima biće i muška reprezentacija, ali momci su na to već navikli. Iza njih je, takođe, jedna uspešna godina, započeta plasmanom na Svetsko prvenstvo. Kartu za turnir koji će se održati u Italiji i Bugarskoj izabranici Nikole Grbića izvadili su tokom kvalifikacija u Zagrebu, zabeleživši maksimalnih pet pobeda.

Pobedama nad SAD, Kanadom, Argentinom, Iranom, Belgijom i ponovo Argentinom, „orlovi" su se potom izborili za učešće na finalnom turniru Svetske lige, u kojoj su branili zlato osvojeno 2016. godine. Nažalost, na finalnom turniru u brazilskoj Kuritibi završili su takmičenje već u grupi, nakon poraza od Amerikanaca i potonjih osvajača ovog takmičenja Francuza.

Ali, to je bila samo priprema za najvažnije takmičenje u 2017. godini – jubilarni 30. Evropski šampionat u Poljskoj, koji su Dragan Stanković i drugovi otvorili veličanstvenom igrom na prepunom Nacionalnom stadionu u Varšavi, sa kojeg su prosto počistili domaću selekciju i tako im se revanširali za poraz na istom mestu na prethodnom Svetskom prvenstvu.

Na krilima te pobede, Srbija je nastavila sa sjanim igrama i sigurno stigla do polufinala. A, onda – "hladan tuš" u vidu reprezentacije Nemačke koja nas je iznenadila napadačkim stilom i hrabrom, na momente hazarderskom igrom. Ekipa čuvenog Italijana Đanija bar desetak puta pogodila je samu liniju, što se graniči sa naučnom fantastikom, pa senzacionalno otišla u finale na megdan Rusiji.

Luburić, Podraščanin, Petrić, Uroš Kovačević, Lisinac... smogli su snage da uz meču za treće mesto, u igri prepunoj obrta, slave u taj-brejku sa 15.12 i konačnim rezultatom 3:2 osvoje bronzano odličje, što je posle nekih pehova koje su tokom godine imali s povredama ipak značajan uspeh koji Srbiju drži u samom vrhu evropske, ali i svetske odbojke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online