Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.12.2017.
22:11
R. Đurović - Vestionline A

"Orlovima" treće srebro za četiri godine! Ah, taj Dragić, Srbija poklekla u finalu EP

Posle svetskog i olimpijskog srebra srpski košarkaši su bili među glavnim favoritima da osvoje zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

N. Đurović - Vesti
Posle olimpijskog i svetskog finala, "orlovi" poklelli i u evropskom, ali srebro sija zlatnim sjajem

Po drugi put je kontinentalni šampionat održan u četiri države. Domaćini su bili Finska, Izrael, Rumunija i Turska. Rumunija i Izrael su prvi put bili domaćini najboljim košarkašima Starog kontinenta. Srbija je bila u grupi koja se igrala u Istanbulu, a protivnici su bili Turska, Letonija, Rusija, Belgija i Velika Britanija. Titulu je branila Španija, ali su mnogi pretpostavljali da će teško da ponovi uspeh od pre dve godine. Pau Gasol i saigrači su u ozbiljnim košarkaškim godinama, i nema više te svežine kao nekada. Ni trećeplasirani tim iz 2015, Francuska, nije bio među favoritima za visok plasman.

Toni Parker se povukao iz nacionalnog tima, što je umanjilo ubojitost "galskih petlova". Sve to je svrstavalo Srbiju među glavne favorite za najviši stepenik pobedničkog postolja. "Orlovi" su bili silno motivisani jer su poslednju evropsku medalju osvojili 2009. godine. Ipak, nije dobro počelo. Još pre okupljanja Nikola Jokić je rekao da propušta Evrobasket jer želi da se posveti individualnim treninzima.

Ni posle okupljanja situacija nije bila ništa bolja. Kako su pripreme odmicale, tako su povrede sprečavale igrače da otputuju u Tursku. Otkazali su Miloš Teodosić, Marko Simonović, Nikola Kalinić i Miroslav Raduljica. Ako se tome doda i Stefan Marković, koji je prošle godine završio reprezentativnu karijeru, onda to znači da selektor Aleksandar Đorđević nije mogao da računa na šest igrača koji su 2016. osvojili srebno na Olimpijskim igrama u Riju. Javio se crv sumnje, koliki su dometi ekipe bez tih košarkaša.

Nadu su ulile prijateljske utakmice u kojima je pretrpljen samo jedan poraz i to od Gruzije. Prvenstvo je počelo pobedom nad nikad jačom Letonijom (92:82), a onda i poraz od Rusije (75:72). Ovaj neuspeh nije destabilizovao „orlove“ koji su u naredna tri kola ostvarili pobede nad Turskom (80:74), Velikom Britanijom (82:68) i Belgijom (74:54). Pošto su Letonci savladali Ruse, stvorio se krug od tri reprezentacije sa devet bodova, a tu je Srbija najbolje prošla i zauzela prvo mesto. U osmini finala je lako savladana Mađarska (86:78), a onda i Italija (83:67).

M. Todorović - Vesti
Aleksandar Đorđević osvojio i treću medalju na velikim takmičenjima kao selektor

Polufinale je bila prilika za revanš Rusima, što su Đorđevićevi puleni i te kako iskoristili pobedivši 87:79. I pored velikih problema obezbeđena je medalja, što je malo ko očekivao pre početka takmičenja. Borba za zlatnu medalju se vodila protiv Slovenije, koja do ovog takmičenja nije imala nijedno odličje. Predvođeni Goranom Dragićem i Lukom Dončićem "zmajčeki" su ostvarili i devetu pobedu na šampionatu i osvojili zlato. Rezultat bi možda mogao biti i drugačiji da se pre četvrtfinala nije povredio Branko Lazić koji nije igrao do kraja takmičenja, a u polufinalu se povredu doživeo i Stefan Jović.

On je igrao protiv Slovenije dok je imao snage, ali to nije trajalo dugo. Bio je to prevelik udarac za ionako oslabljenu ekipu. Bronzu su osvojili Španci, a interesantno je da su oba meča za medalje završena identičnim rezultatom 93:85. Za najboljeg igrača je proglašen Goran Dragić, a u idealnoj postavi našli su se još Bogdan Bogdanović, Luka Dončić, Aleksej Šved i Pau Gasol.

Srebrne medalje za Srbiju su osvojili: Milan Mačvan (kapiten), Bogdan Bogdanović, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Stefan Birčević, Vladimir Štimac, Branko Lazić, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Kuzmić i Boban Marjanović. Pomoćnici selektoru Đorđeviću su bili Miroslav Nikolić i Jovica Antonić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online