Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 02.06.2013.
08:00
zadovoljna.hr, Vestionline A

Prestanite da pušite! Evo, super trikova

Znate li da pušenje uzrokuje 25 bolesti od čijih posledica godišnje umire oko šest miliona ljudi? Za prestanak pušenja potrebna je pre svega volja, ali postoje i trikovi koji vam mogu pomoći da se rešite ružne i skupe navike kojom nanosite štetu sebi i drugima.

Hajde da više prekinemo s pušenjem!
 

1. Kada osetite snažnu želju za pušenjem zabeležite koliko taj jaki poriv traje. Nikotinske krize dolaze u talasima, a traju oko tri minuta. Biće vam puno lakše kada znate da će i taj talas brzo proći.

2. Grickajte i sisajte tvrde slatkiše. Šećer pomaže kod suzbijanja želje za cigaretom, ali nemojte preterivati već kombinujte i bombone bez šećera. I čaša hladne vode može smanjiti želju za cigaretom.

3. Šetnje i vežbanje savršeni su u borbi protiv pušenja. Telo će na taj način brže prebroditi nikotinsku krizu koja je normalna kod prestanka pušenja.

4. Osetite li snažnu želju za cigaretom pripremite sebi prijatnu kupku s eteričnim uljima poput lavande ili jasmina ili topao tuš. To će vas smiriti i opustiti.

5. Nikotinske gume za žvakanje takođe pomažu da se prebrodi nikotinska kriza, posebno u prvih desetak dana.

6. U trenutku kada osetite krizu, operite zube. Menta će trenutno smanjiti vašu želju za cigaretom.

7. Zamenite kafu za čaj jer tein ima slično delovanje kao kofein. Isto tako, na taj način ćete se bar u prvom delu odvikavanja rešiti navike ispijanja kafe uz koju ste sa zadovoljstvom popušili cigaretu.

8. Žvaćite gume za žvakanje s ukusom nane ili štapiće od cimeta, jer takođe pomažu kod suzbijanja želje za pušenjem i ne zaboravite kriza traje samo 3 minuta.

9. Pripremite telo za prestanak pušenja i pijte multivitamine i jedite puno voća. Isto tako pola decilitra jabukovog sirćeta pomešanog s 2 decilitra vode napitak je koji može smanjiti želju za cigaretom.

Konkretne zdravstvene prednosti prestanaka pušenja:

 

Posle 20 minuta: smanjuje se broj otkucaja srca i krvni pritisak
Posle 12 sati: nivo ugljen monoksida u krvi pada na normalu
Posle 2 do 12 nedelja: poboljšava se cirkulacija i povećava funkcija pluća
Posle 1 do 9 meseci: smanjuje se kašalj i nedostatak vazduha
Posle 1 godine: rizik od koronarne bolesti srca je upola manji nego kod pušača
Posle 5 godina: smanjuje se rizik za moždani udar
Posle 10 godina: rizik od raka pluća je upola manji nego kod pušača, smanjuje se i rizik od raka usta, grla, jednjaka, bešike, materice, pankreasa
Posle 15 godina: rizik od koronarne bolesti je isti kao kod osoba koje nisu nikad pušile

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.06.2013. 19:12
Najjednostavniji "trik" je ostaviti cigarete i ostati dosledan svojoj odluci. Ja sam ih bacila 3 meseca posle majcine smrti, kada sam pod stresom dogurala do 4 kutije na dan. Rekla sam NE i ostala dosledna, evo vec punih 6 godina. Znaci, samo KARAKTER I JAKA VOLJA. Cigarete su droga i stvaraju zavisnost, to povlaci da su pusaci narkomani, ali to nikada nece priznati.
Petak 07.06.2013. 11:30
Kazu da je marihuana zdravija od duvana?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online