Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.11.2018.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline A

Evo zašto imate rupe u krajnicima i da li one mogu da budu opasne po zdravlje

Krajnici su organi ovalnog oblika, koji se nalaze u dnu usne duplje. Oni pomažu u zaštiti tela od štetnih mikroorganizama i sprečavaju infekciju. Svojevrsni su prećiščivači materija koje ulaze u telo putem usta.

youtube.com/GREAT STARS
Foto: Ilustracija

Međutim, rupe u krajnicima povećavaju rizik od infekcije i uvećanja krajnika, što kasnije može da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Iako su one normalna pojava u anatomiji tela, jer se pojavljuju starenjem organa, mogu mnogo da vam zakomplikuju život. Kada je infekcija veća, na njima se javljaju pravi mali čirevi koji su prepuni gnoja i tada hitno morate na antibiotike.

Ove bolesti možete dobiti zbog infekcije krajnika.

Inficirano grlo

Ova bolest podrazumeva ozbiljnu infekciju grla, koja najčešće nastaje zbog množenja loših bakterija. Takođe je učestala u školskom uzrastu, a može mnogo da se zakomplikuje i da dovede do reumatske groznice.

Simptomi su: upaljeno grlo koje svrbi, jasno izraženo crvenilo grla, groznica, glavobolja, osip, tačke u dubini grla, oticanje limfnih čvorova.

Gnojna angina 

Ova bolest se najčešće dobija virusnom infekcijom. Najzastupljenija je kod dece školskog uzrasta.

Simptomi su: nadraženi, crveni krajnici, bele ili žute tačkice na krajnicima, upaljeno grlo, bolno gutanje, uvećani limfni čvorovi, loš zadah, glavodoblja, bol u stomaku, groznica.

Mononukleoza

Ovo se najčešće zove bolest poljupca.

Mononukleoza je virusna infekcija koja se prenosi puten pljuvačke.

Simptomi su: hronični umor, upaljeno grlo, groznica, glavobolja, osip, otečena slezina.

Rak grla ili krajnika

Ove bolesti su međusobno povezane, jer jedna može da pređe u drugu, odnosno rak može da se proširi sa krajnika na grlo i obrnuto.

Simptomi: jedan krajnik je uvećaniji, krv u pljuvački, intenzivni bol u grlu, bol u ustima, nenormalan bol u ušima, bol prilikom gutanja, loš zadah.

Evo šta može da uništi zdravlje vaših krajnika.

Loša higijena

Ukoliko ne ispirate svoja usta pri pranju zuba, to može da dovede do nakupljanja bakterija u grlu, samim tim i na krajnicima.

Pušenje

Pušenje pogoršava stanje vašeg imunog sistema i dovodi do razvoja infekcija, a pogotovo u grlu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online