Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 27.01.2017.
14:34
Vesti A

Kako je nastalo srpsko groblje Zejtinlik (3): Anđeli čuvaju junake

Dok je trajala gradnja srpskog groblja na Zejtinliku, grupa bivših ratnika, predvođena solunskim borcem Savom Mihailovićem, rodom iz Grbalja u Crnoj Gori, obišla je sve položaje u makedonskim planinama na kojima je srpska vojska dve i po godine vodila borbe.

commons.wikimedia.org/Avala

Oni su pretražili i prekopali više od 250 privremenih "pukovskih grobalja" i grobnica koji su nastajali na mestima gde su bila vojna previjališta.

Zahvaljujući ogromnom naporu i poštovanju prema izginulim saborcima, Mihajlović i njegovi drugovi uspeli su da pronađu i prikupe posmrtne ostatke junaka iz bitaka na Gorničevu, Kajmakčalanu, Gruništu, Čukama, Crnoj reci, Sokolu, Dobrom polju, Veterniku, Kozjaku, Kučkovom i Đurovom kamenu, kao i na drugim poprištima. Posmrtni ostaci su identifikovani, zatim pakovani u naročite vreće i, potom kamionima prevezeni na Zejtinlik. Bio je to težak i drugotrajan posao, a pre svega mučan.

Mada je u to vreme bilo prošlo gotovo dve decenije od kraja rata, pa su belezi na grobovima polako nestajali, Mihajlovićeva grupa je savesno obavila svoj zadatak i uspela da identifikuje veliku većinu boraca.
Njihovi posmrtni ostaci složeni su u pojedinačne, istovetne kovčege i pohranjeni u odvojene niše u kripti Zejtinlika i u pojedinačnim grobovima oko Mauzoleja.

Na mermernim pločama u kripti i na krstačama grobova uklesani su lični podaci svakog pokojnika: čin, ime i prezime, naziv jedinice u kojoj je služio, a tamo gde je to bilo moguće, dodati su godina i mesto rođenja. Raspored na groblju i u kripti bio je isti onaj u kojem su se ratnici borili i ginuli na frontu: u čelnim linijama sahranjeni su oficiri, zatim podoficiri, pa kaplari, a u produžetku regruti i dobrovoljci.

Po monumentalnosti, arhitekturi i umetničkom efektu srpsko vojničko groblje predstavlja najoriginalniji i najlepši srpski sakralni spomenik u inostranstvu. Mauzolej je građen u modernizovanom srpskovizantijskom stilu. Zajedno sa kosturnicom zauzima površinu od 600 kvm. Obložen je mermernim pločama, a na prednjoj fasadi, u mozaiku je urađena ikona arhangela Mihaila, zaštitnika pravednih ratnika, po ugledu na ikonu ovog sveca u manastiru Manasija, zadužbini despota Stefana Lazarevića. Ispod mozaika su uklesani stihovi Vojislava Ilića Mlađeg koji počinju strofom:

"Neznani tuđinče, kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba, znaj, ovde su našli večno utočište najveći junaci današnjega doba!".

Na suprotnoj strani Mauzoleja su ulazi u kapelu i kriptu. Pod kupolom kapele, izrađena je u mozaiku ikona Svetog Đorđa Pobedonosca, zaštitnika pastira i vojnika, po ugledu na istoimenu fresku u manastiru Visoki Dečani. Obe ikone je uradila grčka umetnica Viola. Ispod ikone svetog Đorđa nalaze se takođe stihovi Vojislava Ilića Mlađeg: "Blago potomstvu što za njima žali jer oni behu ponos svome rodu: Blago i njima jer su slavno pali za Otadžbinu, Kralja i Slobodu!"
Unutrašnjost kapele je živopisana u stilu srpske srednjovekovne moravske škole sa ornamentima iz Manasije, sa likovima anđela raširenih krila.

O teme kupole pričvršćen je ogroman polijelej, težak dve tone, izliven od ispaljenih topovskih čaura koje su prikupljene sa bojišta. Na zidovima su ispisani nazivi divizija, pešadijskih i artiljerijskih pukova Prve, Druge i Treće armije i nazivi mesta glavnih borbenih poprišta na kojima su se te trupe borile i ovenčale pobedničkom slavom.

Sahranjeni i neznani

Na otvorenom prostoru oko Mauzoleja uređeno je groblje sa 1.440 grobova, obeleženih mermernim krstovima na kojima su uklesani podaci o sahranjenim ratnicima. Na delu ovog groblja uređene su i dve zajedničke grobnice za neidentifikovane ratnike, njih 217, zarobljenika prenetih iz Carigrada, i 78 "solunaca".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online