Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 20.01.2017.
12:39
Vesti A

Mauzolej za junake

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku izgrađeno je kao spomenički kompleks na površini od 10.000 kvadratnih metara. Sastoji se od impozantnog mauzoleja sa kriptom i pojedinačnih grobova na otvorenom prostoru oko mauzoleja. Po broju sahranjenih ratnika na Zejtinliku, umetničkom rešenju i uređenju čitavog spomeničkog kompleksa, Srpsko vojničko groblje je najveće i najuređenije vojničko groblje u Solunu.

commons.wikimedia.org/Avala
Gradnja je trajala od 1933. do 1936. godine

Smešteno je na središnjem delu brežuljka Zejtinlik, koji se u vreme Prvog svetskog rata nalazio van Soluna.

Ali, ovaj lučki grad na Egejskom moru se proteklog veka tako munjevito razvio da je ceo kompleks savezničkih vojničkih grobalja ušao u tkivo grada.

Za vreme borbi srpske vojske na Solunskom frontu, od leta 1916. do jeseni 1918. godine, poginuli vojnici i oficiri sahranjivani su neposredno iza borbene linije, na tzv. pukovskim grobljima, bez sanduka, sa drvenim krstačama uz grobna uzglavlja na kojima su upisivani lični podaci svakog pojedinca: čin, ime i prezime, jedinica.

Umrli ranjenici i bolesnici, koji su lečeni u zavojištima i poljskim bolnicama, sahranjivani su, dakle, tu gde su umirali, a oni koji su lečeni u Centralnoj poljskoj bolnici na Zejtinliku sahranjivani su na improvizovanom groblju nedaleko od bolničkog logora.

Tako je nastalo prvo Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku.

commons.wikimedia.org/Avala

Kada se javila ideja da se kod Soluna izgradi spomen-groblje srpskim ratnicima izginulim od borbi i bolesti na Solunskom frontu, Ministarstvo građevine Kraljevine SHS je 1926. godine raspisalo konkurs za izradu projekta za njegovu izgradnju i uređenje.

Usvojen je projekat arhitekte Aleksandra Vasića, a glavni projekat je izgrađen pod rukovodstvom njegovog kolege Nikolaja Krasnova.

Gradnja groblja je počela pod budnim okom Ministarstva građevine SHS, 1933. godine i trajala pune tri godine.

U središnjem delu podignut je Mauzolej sa kapelom, a ispod njega, delimično ukopana u zemlju, izgrađena je kripta sa nišama za smeštaj 5.580 posmrtnih ostataka ratnika i deset parcela sa 1.440 grobnih mesta na otvorenom prostoru oko Mauzoleja.

Sav građevinski materijal za izgradnju Mauzoleja i groblja nabavljen je i obrađen u majdanima, u Jugoslaviji.

Kamen za Mauzolej i krstače obrađen je u majdanu Momin kamen kod Džepa, u Grdeličkoj klisuri, granitne ploče za oblaganje spoljnih površina u Kadinoj Luci kod Ljiga, a cement je nabavljen iz Beočina.

Materijal je prevezen železnicom u Solun.

Grčka vlada, iz pijeteta prema izginulim ratnicima koji su se borili protiv zajedničkog neprijatelja, i prijateljskih osećanja prema Srbiji, odrekla se uvoznih dažbina.

Svi radovi na izgradnji Mauzoleja i groblja, završeni su 1936. godine.

Bolnica pod šatorima

Prvobitno se na prostoru Zejtinlika, u vreme stvaranja Solunskog fronta, nalazila, pod šatorima i u barakama, Centralna poljska bolnica srpske vojske.

Na Zejtinliku je takođe bio uređen privremeni logor za srpske regrute, koji su obrazovali jedan bataljon od četiri čete. Oni su se zajedno sa vojskom i izbeglicama povukli iz Srbije krajem 1915. godine.

Po završetku obuke, regruti su upućeni na front u novembru 1916. godine, a njihov logor priključen je bolnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online