EPA/Boris Pejović

Ako bi naredne nedelje bili održani parlamentarni izbori, za Demokratsku partiju socijalista (DPS) glasalo bi 30,5 odsto građana, Demokratskom frontu (DF) poverenje bi ukazalo 20,4 odsto, a Demokratama 19,3 odsto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Rezultati ankete pokazaju da bi Građanski pokret URA dobio podršku 6,2 odsto ispitanika, dok bi za Bošnjačku stranku (BS) glasalo 6,1 odsto crnogorskih građana.

Istraživanje koje je sprovedeno od 1. do 11. decembra, a danas predstavljeno, na uzorku od 1.022 građana, pokazuje da bi Socijaldemokratska partija (SDP) dobila podršku 4,3 odsto ispitnika, dok bi se ispod cenzusa našla Socijalistička narodna partija (SNP) sa 2,9 odsto podrške.

Za Socijaldemokrate bi glasalo 2,4 odsto ispitanika, koliko bi podrške dobila i Albanska alternativa, dok bi Ujedinjenoj Crnoj Gori glas dalo dva odsto ispitanika.

Slaba popularnost premijera Krivokapića

Ako bi premijer Zdravko Krivokapić osnovao svoju partiju, gotovo polovina ispitanika, njih 49,2 odsto, sigurno ne bi za nju glasala, dok bi ta stranka imala siguran glas od 3,3 odsto ispitanika. Za tu partiju moguće bi glasalo 12,5 odsto ispitanika.

Da bi na narednim izborima, bez obzira za koga će glasati, pobedio DPS smatra 32,8 odsto ispitanika, njih 17,3 odsto smatra da bi to bio DF, a Demokrate nešto manje od deset procenata.

Rezultati pokazuju da bi 58,5 odsto ispitanika na narednim izborima glasalo na isti način kao i 30. avgusta prošle godine, dok bi njih 12,5 odsto glasalo drugačije.

Najbolje ocenjeni političar je Aleksa Bečić, sa prosečnom ocjenom 2.5, zatim slede Milo Đukanović (2.35), Dritan Abazović (2.23), Zdravko Krivokapić (2.19), Milan Knežević (2.13), i Boris Bogdanović (2.1).

Među najlošije ocenjenim političarima su Raško Konjević (1.72), Jovana Marović i Nik Đeljošaj sa ocjenom 1.68, kao i Ivan Brajović i Genci Nimanbegu sa ocjenom 1.61.

Procentualno, udeo najveće ocene (5) za političare ima Đukanović (17,1%), Bečić (11,2%), Knežević (8,9%), Andrija Mandić (7,7%), premijer Krivokapić (6,6%).

Mitropoliji SPC najviše se veruje

Što se tiče poverenja u institucije, na prvom mestu je Srpska pravoslavna crkva (SPC) sa stepenom poverenja od 47,3 odsto, a gotovo isto toliko (47,2%) ispitanika ima poverenja u sistem obrazovanja. Zdravstveni sistem našao se na trećem mestu s povjerenjem od 45,9 odsto.

Građani, s druge strane, najmanje veruju tužilaštvu (21,8%), političkim partijama (13,9%) i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) – 10,1 odsto.

Da Crna Gora ide pogrešnim putem smatra 46,8 odsto ispitanika, dok svaki četvrti ispitanik (njih 24,6 odsto) vjeruje da je naša zemlja na pravom putu. Učinkom Vlade premijera Zdravka Krivokapića veoma nezadovoljan je svaki treći ispitanik (33,1%), dok je uglavnom nezadovoljan skoro svaki peti (21,1%). Veoma ili uglavnom zadovoljno je 23,3 odsto ispitanika.

Za NATO manje od polovine

Kad je reč o evropskim integracijama, članstvo naše zemlje u EU podržava 71 odsto ispitanika, dok članstvo u NATO podržava 46 odsto ispitanika, za razliku od njih 31 odsto koji su protiv.

Kad je reč o popisu stanovništva, da se sprovodi u ovom momentu, 44,7 odsto ispitanika bi se izjasnilo da su Crnogorci, 33 odsto Srbi, 7,9 odsto Bošnjaci, 4,6 odsto Albanci, a 5,1 odsto muslimani. U poređenju s istraživanjem iz juna 2020, broj građana koji bi se izjasnio da su Srbi porastao je za oko dva procenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here