Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 15.01.2016.
14:28
Vesti A

Neposlušni profesor Velike škole

Milan Kujundžić Aberdar rođen je 1842. u Beogradu kao Janićije.

commons.wikimedia.org
Milan Kujundžić Aberdar

Kada se zamomčio, ime je prema tadašnjim običajima "posrbio", baš kao što je to učinio njegov zet i veliki prijatelj, čuveni srpski istoričar i političar Stojan Novaković, koji se ranije zvao Kosta. Kujundžići su bili porodica velikog građanskog ugleda i obrazovanja. Živeli su od stanova za izdavanje i velikog imanja u srcu Beograda, pa je Milan upisan u prestižnu nemačku gimnaziju u Pančevu.

Ali, preosetljivi dečak toliko je "kukao i plakao za kućom", kako je kasnije sam pričao, da je - oboleo! Otac je morao da ga vrati u Beograd. Po velikoj maturi, mladi Kujundžić je 1859. upisao prava na Liceju. Ali, miran studentski život je tri godine kasnije prekinulo tursko bombardovanje Beograda.

Milan je odmah napustio učionicu i pridružio se srpskoj vojsci, doguravši do čina konjičkog desetara. Da bi sačuvala studentsku omladinu, srpska vlada je počela da dodeljuje stipendije za školovanje u inostranstvu. Među pitomcima se našao se i Milan Kujundžić.

Studirao je filozofske nauke u Beču, Minhenu i Parizu, a u Srbiju se vratio 1866. sa diplomom Oksfordskog univerziteta i znanjem nekoliko svetskih jezika. Odmah je dobio službu u Ministarstvu prosvete. Već sledeće godine preuzeo je katedru filozofije na Velikoj školi, bivšem Liceju. U to vreme je primljen i za člana Srpskog učenog društva, preteče Akademije nauka. Međutim, nabujali politički život u Srbiji nije ostavio ravnodušnim mnoge intelektualce, pa tako ni profesora Kujundžića. Ali, to nije moglo da prođe bez posledica. Izbačen je iz Velike škole zato što je na skupštinskim izborima 1867. glasao za kandidata koga je policija zabranila.

Na opšte iznenađenje, Namesništvo koje je vladalo posle pogibije kneza Mihaila postavilo ga je 1868. za sekretara Ministarstva unutrašnjih dela. Ali, kancelarijski posao nije odgovarao Aberdarovom buntovnom duhu. Odbacio je službu i preuzeo uredništvo omladinskog lista "Mlada Srbadija". Godinama je radio i kao recenzent u časopisima "Vila", "Mlada Srbadija", "Godišnjica" i "Glasnik Srpskog učenog društva".

Nadimak po vrsti topa

Profesor Milan Kujundžić je jedno vreme bio najpoznatiji kao pesnik i pripovedač. Napisao je nekoliko zbirki pesama, među kojima i "Aberdar", reč koja označava vrstu topa, a prema kojoj je uzeo nadimak. Glavnina njegove poezije su poklici omladini da se digne na oružje protiv narodnih ugnjetača, ali je Aberdar na vreme uvideo da mu je poezija osrednja, pa se okrenuo prosveti, nauci i politici. Važio je za dobrog govornika, a postao je i jedan od petorice odbornika Ujedinjene omladine srpske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online