Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 02.11.2015.
12:00
Đ. Barović - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Medići prihvatili dar, Rakići ga poklanjaju

Sećate li se 21-godišnjeg medicinskog tehničara Đure Medića iz Pančeva? To je mladić koji je sredinom avgusta, ispred Opšte bolnice, štrajkovao glađu ogorčen što se zapošljavanje mladih u današnjoj Srbiji svelo na rodbinske i partijske veze i vezice.

V. Sekulić
Barem o kiriji da ne brinemo: Đuro Medić u "Vestima"

"Štrajkujem glađu jer u pančevačkoj bolnici ne mogu da dobijem posao od tatinih i maminih sinova, veza i vezica i onih koji plate za radno mesto, da prehranim bolesne roditelje i maloletnog brata. Neću milostinju, hoću da radim!", poruka sa transparenta koji je držao, izazvala je pažnju javnosti. Danas, dva meseca kasnije, ovaj mladić kaže da od silnih obećanja koja su pljuštala, na kraju nije bilo ništa.

"Javljali su se razni ljudi, pa čak i političke partije, obećavajući kule i gradove, ali ubrzo se pokazalo da sam i dalje prepušten samom sebi i da od stalnog zaposlenja nema ništa", priča Đuro Medić u redakciji "Vesti" u Beogradu, gde je došao da primi donaciju našeg čitaoca iz Australije.

Zahvaljujući anonimnom donatoru iz Sidneja, koga je očito potresla životna priča ovog mladića, rodom iz Hrvatske, Đuro sa svojom porodicom: majkom, ocem i bratom, barem sledećih godinu dana neće razmišljati da li će imati da plati kiriju. Naš čitalac i dobrotvor poslao mu je 700 australijskih dolara, a Đuro Medić kaže da je novac stigao u pravo vreme, kao od "dragog Boga".

N. Đurović
Potrebnije je drugima: Milan Rakić

Veliko srce

Nepoznati darodavac iz Sidneja uputio je Humanitarnom mostu i prilog od 700 dolara namenjen studentu sa Kosova, 21-godišnjem Milanu Rakiću, kojem su čitaoci "Vesti" iz Sidneja i Kanbere nedavnom brzom akcijom obezbedili smeštaj u studentskom domu i obrok u menzi. Iako se ovaj vredni student završne godine Bogoslovije u Beogradu odrekao svake nove donacije u korist bolesnih i siromašnih, novac smo ipak prvo ponudili njemu.

Evo šta nam je rekao: "Mlad sam, zdrav, a za mene ste zajedno sa vašim čitaocima i previše učinili. Sve meni namenjeno, ustupam od srca onima kojima je potrebnije...", poručio je Rakić, rodom iz sela Sušića. Obavestili smo donatora o lepom gestu našeg štićenika, moleći čitaoca iz Sidneja da preusmeri svoj humani prilog od 700 dolara na nekog drugog u nevolji.

- Mada sam počeo da radim na tri mesta, tri posla, za ovaj mesec bih morao da se uzajmim da platim kiriju. Na sreću, o zakupu neću morati da brinem barem narednih godinu dana - priča ovaj mladić, koji je iskreno bio zadivljen pažnjom našeg čitaoca.

Tri posla

Do pre mesec dana Medići su živeli u stanu koji nisu plaćali, ali i to se promenilo, jer je investitor prodao zgradu. "Našli smo garsonjeru od dvadesetak kvadrata za 60 evra. Od pre dve nedelje počeo sam da radim u pančevačkom Domu zdravlja. Potpisao sam ugovor na tri meseca, pa se nadam da će mi ga i produžiti. Prehranjujemo se tako što radim i po smenu u jednom privatnom domu za stare i noću u ordinaciji gradskog fizioterapeuta. Sam Bog je poslao ovaj novac kako barem o kiriji ne bismo morali da razmišljamo", veli zahvalno Đuro Medić.

- Verovali ili ne, ali pomoć koju sam dobio od "Vesti" je prva i jedina i nemam reči kako da se zahvalim, pogotovo nepoznatoj osobi. U prvom trenutku, kada ste me pozvali, mislio sam da je neka neprijatna šala. I na ovaj novac ne bih pristao da nisam pritisnut životom. Majka zbog bolesti ne može da radi, a otac je nedavno počeo u jednoj privatnoj firmi kako bi nam barem malo olakšao težak život. Od tri posla koja ja radim mesečno dobijem oko 35.000 dinara (oko 300 evra). Kada odbijemo kiriju koja je 60 evra, ostalo ode na lekove roditeljima i hranu - priča ovaj mladić, koga su sa porodicom u Srbiju iz Ernestinova doneli hrvatski vetrovi. Kada se rat završio, Medići su tamo sve prodali da bi ovde u Srbiji krenuli u zidanje novog doma, ali i to se izjalovilo, jer su na kraju ostali i bez krova nad glavom, a novac su potrošili na puko preživljavanje.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naše malo, Vladi je mnogo
HUMANITARNI MOST Sve manje vremena pred put
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online