Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 11.09.2014.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Sanjali kozu, a dobili stado

Siromašnoj porodici Stojiljković: Slobodanu (37) i Sanji (28), kao i njihovoj deci Luki (9), Lazaru (8), Mariji (4) i dvomesečnim blizancima Petru i Pavlu, reporteri "Vesti" isporučili su s velikim zadovoljstvom sedam koza, dar dobrotvora i čitalaca "Vesti", što ih je u prvi mah šokiralo, a potom su usledile salve smeha, na kraju i suze radosnice. Sada znaju da više nikad neće biti gladni i da je to zalog za njihov novi početak.

Pomogli i domaći humanitarci: Stojiljkovići sa Novicom Cvetkovićem
 

"Hvala svima na velikoj pomoći, naš san da imamo stado koza je ispunjen, da imamo mleka, sira, da možemo da stado širimo i da naša deca puno lakše žive nego dosad. Mališani se toliko raduju da se ne odvajaju od koza, a Luka čim dođe iz škole odlazi sa ocem da kosi travu i sakuplja seno. Imamo već jedan veliki plast, a biće ih još... Koze smo smestili u pomoćnoj prostoriji Slobodanovog oca", priča nasmejana Sanja, koja brine o petoro dece, a posebno o blizancima Petru i Pavlu.

Kozice za hranu i igru: Mali Stojiljkovići
 

Inače, reporteri "Vesti" imali su dosta problema dok nisu nabavili kvalitetne domaće koze, dobre mlečne pasmine. U okolini Vranja nije bilo lako da se kupe, a čim bi se saznalo da je kupovina humanitarnog karaktera, cena bi se naglo uvećavala, a zahtevi pojedinaca da ih prevezu do zaseoka Berivojštice, planinskog sela, bili su bezobrazno visoki.

Predaja koza u Golemom Selu
 

Naša upornost se na kraju isplatila pa smo koze za prodaju pronašli u selu Izumnu kod Vranjske Banje, kod kozara Predraga Stamenkovića, o kome smo nekada pisali u "Vestima" kao o mladom čoveku koji je rešio da ostane na selu i posveti se kozarstvu. Sedam kvalitetnih koza dao nam je za 50 evra po komadu. Svaka čast!

Potom su koze prevezene u automobilskoj prikolici, a te nezahvalne uloge i organizacije se latio dobrotvor Zoran Tasić iz Vranjske Banje: pronašao je ljude voljne da prevezu koze za svega 20 evra, a udaljenost je bila 40 kilometra u jednom pravcu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Iz jedne planine išlo se u drugu, lošim neravnim putem. U Golemom Selu, reporteri "Vesti" su kupili dve plastične kante za mleko, a ostatak od 2.000 dinara uručen je Stojiljkovićima da im se nađe za bebe.


- Do sada su nas pratile samo muke, puko preživljavanje od danas za sutra... Osim bašte koja je mala i branja pečuraka, drugog posla nismo imali. Sada imamo stado od osam koza, sedam poklonjenih i jedna naša, presrećni smo, čuvaćemo i umnožavaćemo naše bogatstvo - obećava mlada majka Sanja, koja ne može da doji blizance jer ima benigni tumor na dojci.

- Pozdravite sve naše dobrotvore, recite im da su usrećili jednu porodicu iz planinskog sela gde se putem čak i peške teško prolazi, i da su im omogućili da krenu u novi i srećniji život - poručuju Stojiljkovići, dok odlazimo iz njihovog doma. Srećni i zadovoljni jer je još jedna akcija našeg lista uspešno okončana.

Darodavci

Kupovinu koza su omogućili svojim donacijama: Eva Marija i Dušan Škof iz Bajrota sa prijateljem Nemcem Fajtom Hogmajerom, koji su darovali su 200 evra, Milena Petrović iz Nemačke 100 evra i student Novica Klačar iz Melburna u Australiji 150 AUD.

 

Stiže i jarac

- Koze su izuzetne, pomuzli smo ih i bilo je punih kanti mleka. Suze su nam pošle na oči. I baš zahvaljujući čitaocima "Vesti" javio se i jedan dobrotvor koji ovih dana namerava da nam kupi i jarca čime bismo kompletirali stado. Nadamo se da ćemo na proleće imati puno jarića u dvorištu, da će biti radosti i veselja napretek - kažu zahvalni Stojiljkovići.

 

Paket iz Beča

Na adresu Stojiljkovića stigao je i lep poklon-paket i dar od 30 evra dobročinitelja iz Beča, bračnog para Karla i Đine Johimstala i Aleksandre. Donaciju su pomogle i porodice Čeperković iz Žiče s malim rođacima Lenom, Anom i Sofijom i Tmušići iz Kovača. Radovali su se i pismu Aleksandre iz Beča: "Vaša sudbina je mene i moje koleginice u vrtiću u Beču i svu moju familiju u Kraljevu potresla i odmah smo se dogovorili da vam malo olakšamo situaciju. Bebama sve najbolje, njihovoj mami puno snage da izdrži i neka bude zajedno sa tatom ponosna na predivnu decu. Verujte, niste sami..."

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST U pravi čas - za kiriju
HUMANITARNI MOST Prava pomoć u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online