Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
03:11
A. V. - Vesti A

Neobična udruženja u Srbiji (3): Obespravljeni, ujedinite se

Srbija ima i Udruženje Indijanaca Srbije. Verovatno će se mnogi zapitati odakle Indijanci u Srbiji.

facebook.com/Udruženje Indijanaca Srbije - Aleksinac
Udruženje Indijanaca u Aleksincu ima svoj trg

Ipak, iza ovog udruženja ne kriju se pravi Indijanci, već svi oni koji se tako osećaju.

Osnovano je 2007. godine u Aleksincu. Osnivač Ljupče Pavlović pre 15 godina na popisu stanovništva se izjasnio kao Indijanac, jer su ljudi u Srbiji obespravljeni, a državni organi krše mnoga ljudska prava. Tako je nastala ideja da okupi sve one koji se osećaju isto kao i on.

- Indijanaca je, kada su došli kolonizatori, bilo oko 45 miliona, a danas ih je šaka jada, baš kao i Srba. Srbija je danas jedan veliki rezervat. Svi živimo u rezervatu, kao i Indijanci u Americi. Svi žive bolje od nas. Ne živimo ništa bolje nego Indijanci nekada - rekao je Pavlović srpskim medijima.

Udruženje Indijanaca je upisano u registar udruženja, društvenih i političkih organizacija Srbije. Ukoliko neko želi da postane član ovog udruženja, potrebna je samo dobra volja.

- Svi oni koji se osećaju obespravljeno na bilo koji način, koji su nezadovoljni situacijom u zemlji, dobrodošli su - rekao je Pavlović.

Njegova je ideja da u Aleksincu napravi turističko-rekreativni centar koji bi ličio na indijansko selo i u kojem bi radilo nekoliko stotina Aleksinčana. To bi kako kaže donelo boljitak tom gradu, bolje uslove života.

- To je cilj aleksinačkih Indijanaca. Da učinimo makar malo da nam bude bolje. Moramo se boriti. Ne smemo doveka živeti u rezervatu i pustiti da neznalice upravljaju našom zemljom
- objasnio je Ljupče.

Plemenski savet u ovom udruženju ne postoji, a sebe Ljupče ne doživljava kao poglavicu.

- Indijanci svi zajedno donose odluke. Bilo bi lepo da imamo plemenski savet, da popušimo lulu mira, ali u Srbiji je stvarnost sumorna - istakao je Pavlović.

On je rekao da je to udruženje njegov način da iskaže bunt zbog svega što mu se događalo u našoj zemlji.

- Moja porodica i ja smo od vlasti obespravljeni, a birokratija nam ne dozvoljava da ostvarimo svoja prava. Smatrao sam da ću ako postanem Indijanac, kao pripadnik manjine lakše doći do pravde. Srpskih Indijanaca ima na svakom ćošku - zaključio je Ljupče.

Po pravdu u Strazbur

Udruženje Indijanaca Srbije je 2007. podnelo tužbu protiv države Srbije Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu. Kao razlog, naveli su u tužbi da su im ugrožena prava jer je Elektrodistribucija isključila struju u prostorijama Udruženja iako nemaju nikakva dugovanja. Proces još nije okončan, a Ljupče se nada da će pravda biti isterana ipak, deset godina kasnije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online