Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2017.
03:11
A. Vučićević - Vesti A

Neobična udruženja u Srbiji (1): Veliki Manitu u Aleksincu

U Srbiji je sve moguće, pa tako da usred Aleksinca postoje Indijanci. Doduše, ne potiču od američkih starosedelaca, čiji je vrhovni bog Manitu, mada se kažu, tako osećaju.

pixabay.com
Video igrice podstiču kreativnost

Okupljaju se širom naše države i namćori, hedonisti, ljubitelji tišine, ćevapa, kaktusa, pokera, pustih ostrva, video igrica, obožavaoci torti, bicikala.

Srbija ima više od 28.000 najrazličitijih registrovanih udruženja. Pored udruženja lekara, advokata, vozača, ili šahista, veliki je broj onih koji okupljaju ljubitelje nekih nesvakidašnjih aktivnosti i hobija. Što je veća kriza u državi, to se broj raznih društava povećava. Čini se, ljudi imaju potrebu da se udružuju u teškim vremenima i bave nekim stvarima koje će im skrenuti misli sa tmurne svakodnevice.

U Agenciji za privredne registre kažu da je jedan od najneobičnijih susreta bio kada su članovi Udruženja ljubitelja tišine došli da se registruju.

- Ušli su u prostoriju i ćutali. Nikome nije bilo jasno o čemu se radi. Tek posle nekog vremena u tišini su objasnili ko su i zašto su došli - pričaju u APR-u.

Iako 28.000 deluje kao impozantan broj, u odnosu na zemlje u regionu siromašni smo kada je reč o udruženjima. U komšijskoj Hrvatskoj, postoji više od 50.000 registrovanih društava, a u Makedoniji više od 60.000. Francuska ima čak milion udruženja.

Udruženje ljubitelja video igrica okuplja u Beogradu više od 3.000 članova. Ne postoje nikakva pravila koja se moraju poštovati, osim jednog - da volite video igrice.

- Okupljamo se kada god imamo vremena. Igramo igrice, razmenjujemo iskustva, organizujemo turnire, kreativne radionice. Iako mnogi misle da su igrice štetne za decu, mi želimo da pokažemo da postoje i one koje su kreativne, korisne i podstiču mlade. Radimo i na dizajniranju novih igrica, a organizujemo i dobrotvorne akcije kako bismo pomogli članovima udruženja ili njihovim porodicama kada im je to potrebna. Mi smo kao jedna velika porodica - istakao je Miloš Trajković, član ovog Udruženja.

Pored zabave, okupljaju se građani u velikom broju u oblasti humanitarnog rada, ljudskih prava. Spaja ih i ista struka. Veliki je broj grupacija koje su nastale kako bi se pružila podrška obolelima od određenih bolesti.

- Udruženja kao što je naše su tu da bi onima koji su ugroženi bilo lakše. Sve je lakše kada znamo da nismo sami - kažu iz Udruženja roditelja dece obolele od raka.

Još jedno od neobičnih udruženja jeste i Udruženje ljubitelja poštanskih markica. Članovi udruženja su uglavnom stariji sugrađani, mada se nađe po neki kolekcionar i među mlađima. Najstariji član ima čak 97 godina. Sakupljaju se i razmenjuju markice iz različitih delova sveta, a organizuju se i igranke za članove barem jednom mesečno.

- Cilj je pre svega druženje, pa onda i ljubav prema markicama. Ovde su se rodila prijateljstva, pa i neke velike ljubavi. Svega ima ovde - poručuju iz udruženja.

Počelo još 1729.

Najstarije udruženje građana u Srbiji potiče iz 1729. i zvalo se Religijsko dobrotvorno udruženje "Herva Kadiša". Prvi zakon o udruženjima donet je 1881. godine. Termin nevladine organizacije prvi put je upotrebljen u novinama "Glas javnosti" još 1874. godine.
Pre Drugog svetskog rata civilna udruženja bila su izuzetno razvijena. Na primer, bilten Kola srpskih sestara štampan je u čak 30.000 primeraka. Prvo zabranjeno društvo bilo je Udruženje slobodarske mladeži koje je osnovano 1847. godine, a zabranjeno 1851. godine zbog "slobodarskih stavova".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online