Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.12.2017.
03:11
J. L. Petković - Vesti A

Žene u politici (4): Muškarci ne praštaju pamet

Izbacili su me Demokratske stranke Srbije nakon što se, pod mojom dirigentskom palicom, partija vratila u Skupštinu Srbije. To je čista osveta jednoj ženi koja se drznula da bude uspešna.

M. Karović
Nema odustajanja: Sanda Rašković Ivić

Da je muškarac postigao takav uspeh, ustajali bi kada uđe u prostoriju i ne bi nikome palo na pamet da ga napada. A ja sam bila linčovana, kaže za "Vesti" Sanda Rašković Ivić, nekada predsednica DSS-a, a sada potpredsednica Narodne stranke.

Ona jedna od retkih žena koje su se našle na najvišim funkcijama Vlade Srbije.

A kako je pokazala praksa, muške kolege su dame uvek predlagali ili dodeljivale funkcije "pod lupom" javnosti i koje sa sobom nose ogromne probleme koje je nije moguće rešiti u kratkom roku.

Tako je Rašković Ivić bila republički komesar za izbeglice (od 2001. do 2003), a potom i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju (2005. do 2008).

Zapravo, bila je prva osoba ženskog pola kojoj je dato da se bavi najosetljivijom temom srpske politike.

- U tom periodu je to bilo teško mesto. Namerno mi je gospodin Koštunica dao tu poziciju računajući na moje strpljenje i taktičnost jer to je i deo ženskog identiteta, ali i deo mog psihijatrijskog posla. Mogu da razumem ljude čak i kada su ljuti, i ne uzimam im takvo ponašanje za zlo. Velika mi je satisfakcija da i danas kada dođem na Kosovo mene ljudi prepoznaju, da me se sećaju po dobru - ističe naša sagovornicama.

Od žena u politici, dodaje, i njene stranačke kolege uglavnom se očekuje da "budu ukras, a ne da budu donosioci odluka."

- Nije dozvoljeno da imamo određenu čvrstinu, budemo odlučne, prelomimo same i stanemo iza odluka. Retkima je dozvoljeno da imaju stav, pa još i da ga izraze. Te dve dozvole su problem kod nas u politici, a pre svega i zbog samog izbornog sistema, pa, nažalost, mi kao poslanici ne odgovaramo građanima, nego partijskim šefovima, i ako se nešto mnogo kočoperimo i protivimo, ako smo mnogo svoje, onda se često desi da u sledećoj raspodeli poslaničkih mesta budete ispod 150. mesta na listi, pa nema više šanse da ćete ikada videti Skupštinu iznutra - ističe ona.

Zorana nije ikebana

- Od žena koje su se istakle u politici, i nekako uspele bar u nekim trenucima da iskažu svoje mišljenje, izdvojila bih gospođu Zoranu Mihajlović. Iako nas dve nismo istog psihološkog sklopa, niti istog ideološkog stava, ona je nekako najotresitija od svih i čini mi se odbija da bude ikebana.

Van skupštinske klupe, poslanice su često predmet ismevanja, a tabloidi im bez skrupula prišivaju etikete, rezervisane samo za ženski pol.

- Bila sam izložena takvim napadima samo zato što sam žena, ali držim se rimske poslovice: nije važno šta se kaže, nego ko kaže. Ako o sebi u tabloidima pročitam skaradnosti, dovoljno mi je da vidim ko je potpisao te redove i potpuno sam mirna. A kad je reč o neprimerenom etiketiranju uopšte, to je u unutrašnjosti, u manjim gradovima još intenzivnije. Kad žena želi da se okuša u politici, dobije etiketu da je "lakog morala", a ako još i pristojno izgleda onda je "gotova". Jer kad se žena bavi politikom, ona izlazi iz uloge koja joj je dodeljena u našem društvu. Dok god je ona majka mučenica, to je sve u redu i ona će biti slavljena. Kada postane svoja i donosi odluke, e, to veće neće biti prihvaćeno - pojašnjava Sanda Rašković Ivić.

Kad je reč o budućnosti žena u politici u Srbiji, ali i u svetu, naša sagovornica zaključuje da može da bude svetla, ako budemo istrajne i hrabre.

- Ovo je dug, trnovit i zavojit put. Ne smemo odustati. Setimo se da na početku 20. veka ženama nije bilo dozvoljeno ni da uče visoke škole, a danas se više žena nego muškaraca fakultetski obrazuje. Mojoj majci, koja je lekar, kada je došla na ispit, profesor je crtao lonac i varjaču, ali ona je to ignorisala i držala se hrabro. Danas nama političarkama crtaju lonac i varjaču, a to ne znači da mi to ne znamo ili od toga bežimo, naprotiv, mi možemo i to, za razliku od mnogih muškaraca.

Stub izbegličke porodice

- Kao psihijatar, bavila sam se izbegličkom porodicom od jeseni 1991. od kada je krenula prva kolona i veliki egzodus 64 sela ispod Papuka u Zapadnoj Slavoniji, pa do Kosova 2000. Na žene sve padne kada dođe takozvani mir. Tada ona postaje stub kuće jer svaka izbeglička porodica prolazi kroz nekoliko faza.

Prva faza optimizma: kad su svi srećni jer su spasli živu glavu. Druga faza realnog pesimizma: kad su se smestili kod rođaka ili prijatelja, ali vide šta su sve izgubili, i počinje to bilansiranje čega sve nema, a potrebno im je. Treća faza depresivnog pesimizma: kad im se sve čini crno i najgore. To je period u kojoj se razvijaju psihički problemi i kad mladi mogu da se odaju narkomaniji, a stariji alkoholizmu, a na čvrsto na nogama najčešće ostaju samo žene. To su žene koje idu da čiste po kućama, prodaju na buvljaku, čuvaju bake po Beogradu i drugim gradovima, vijaju decu da ne krenu pogrešnim putem..

One naprosto sebi ne mogu da dozvole da kao majke porodice pokleknu jer znaju da je onda porodica gotova.

Krajiška snaga

- Nisam nikada iz lične i izbegličke drame u kojoj sam bila htela da tu skupljam poene, nego sam želela da pokažem snagu, kako sopstvenu, tako i svog srpskog krajiškog roda koji je uspeo da se izbori i snađe tako da nikome ne padne na veliki teret. Ceo život sam blizu politike, iako moj otac nikada nije bio profesionalni političar, već lekar, ali je bio čuveni jugoslovenski i srpski disident. Rastući pored njega, i meni je nekako bila upaljena ta žiška politike i ušla sam u nju, da bih nešto promenila i ostala isključivo zbog promena. Pošto me već polako stižu godine, red je na mlađima da preuzmu tu vatru.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online