Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
00:44
J. L. Petković - Vesti A

Žene u politici (3): Kafana zamenila parlament

Kad muškarci žele da "ostvare ravnopravnost" žena u politici, onda ih stave u komisije, pa im kažu: "Šta se bunite, vidite da imate poziciju?"

youtube.com/Analitika Think Tank
Vildana Džekman

Teško je biti i političarka i aktivistkinja, a nekako je čini mi se to još teže biti u Bosni i Hercegovini, kaže za "Vesti" Vildana Džekman, aktivistkinja fondacije Cure iz Sarajeva.

- To je teško zbog komplikovanog političkog sistema. Onda zavisi koliko vam vaša politička stranka daje slobode da govorite. Pa, koliko samo partija u BiH imamo koje samo pro forme postavljaju žene na izborne liste sa idejom "staviću neke strine, tetke, samo da imam 40 odsto na listi jer ako nemam, Centralna izborna komsija će me odbiti". Sve su to razlozi što se mnoge žene u BiH ne bave politikom, ali se politika bavi njima - ističe neša sagovornica.

Žene u politici su obrazovanije od muškaraca, ali, dodaje, s daleko manje imaju iskustva:
- Prošle godine je fondacija Cure organizovala u Parlamentarnoj skupštini BiH predstavljanje žena za načelnice. To je najniži nivo lokalne samouprave, a samo su dve žene znale da se predstave, da predstave sebe, političku opciju i ciljeve. Pitanje je koliko žene u stvari imaju priliku da se politički obrazuju. Dakle, Zakon o ravnopravnosti polova pro forme se poštuje.

Opšte teme

- Ne postoje samo ženska pitanja u politici. Porodiljske naknade jesu žensko pitanje, ali one dotiču i muškarca u kući. Jer, ako žena prima porodiljsku naknadu, suprug će imati određenih benefita od toga. Rodna ravnopravnost je i muško i žensko pitanje - ističe Vildana Džekman.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće raspisani u maju 2018, a naša sagovornica podvlači da se sve više žene povlači iz političkog života.

- Ne žele da se kandiduju zbog jako velikih pritisaka unutar svoje političke opcije, zbog sprečavanja da govore, zato što pritiskaju da odlučuju kako politička partija nalaže, mimo onoga što zaista žele, da onda im se još i udara na moral. Žena je kurva ako se bavi politikom jer šta će ona tamo gde se donose odluke? A pravo da kažem, kod nas se odluke donose u kafani, a ne u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U dosadašnjim kampanjama od Milorada Dodika do Bakira Izetbegovića, i kad je reč o izgledu, i stavu, ponašanju, retorici, čelnih političara neguje se "mačo trend". Obraćaju se oni nekad ženama?

Nema vajde od diploma

- Zbog patrijarhata i naučenih obrazaca, žene ne prate najnovija dešavanja i trendove. To su visokoobrazovane žene jer statistika pokazuje da žene imaju viši nivo obrazovanja u odnosu na muškarce u BiH, ali u smislu praćenja trendova i politike to je na najnižem mogućem niovu - kaže naša sagovornica.

- Ne. Oni čak ni ne koriste žene u svojim predizbornim kampanjama u smislu da se sada nešto bave ženskim pitanjima u nadi da će dobiti glas i od žena. Vrlo dobro su svesni patrijarhat još vlada i da će muški član domaćinstva kada sedne za sto, udariti šakom i narediti ženi kako da ona glasa. Ali, ja kažem, treba da budemo mudre, glasanje je tajno, nema nadzorne kamere na biračkom mestu, pa neka glasaju za koga hoće. Ta mudrost nam je jedina opcija u ovom društvu.

U političkom loncu BiH je gotovo uvek vrelo, a situacija vrlo često dolazi do usijanja. Da li bi odnosi bili drigačiji kada bi državom upravljale žene?

- To je varljivo pitanje, ali mislim da je suština da žene možda više razmišljaju o posledicama i u svojim glavamo stalno prave fine strategije: "Šta bi se desilo ako bi bilo?" U tom smislu, kad razmišljaju o budućnosti, posledicama, kreiranju određene politike, unapred planiraju neke stvari. I ono što ne treba zaboraviti jeste da su žene u politici uvek bile radnice. I dan-danas one pripreme sva dokumenta za skupštine, ali ih one ne predstavljaju i o tome ne odlučuju. I na kraju se dovdu u situaciju da mole za deo moći koja im pripada. Hajde da damo moć ženama, pa da vidimo.
 

Sutra - Žene u politici (4): Muškarci ne praštaju pamet


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online