Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2016.
09:37
Srna A

"Dan koji će ući u istoriju Republike Srpske!"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska održavanjem referenduma o Danu Republike pokazala svoj politički kapacitet i volju građana, ali da nikoga nije ugrozila.

Tanjug
Zadovoljan rezultatima referenduma: Milorad Dodik

Dodik je izrazio zahvalnost svima koji su podržali refrendum, svakom čoveku koji je glasao, te istakao da je ponosan na činjenicu da je referendum protekao u miru, bez incidenata.

Predsednik Srpske je ocenio da je srpski narod pokazao političku zrelost i odlučnost.

- Imamo pozitivne rezultate referenduma i izražavam zadovoljstvo ovim danom koji će ući u istoriju Republike Srpske - poručio je  predsednik Srpske na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Srpske u Banjaluci.

Nikoga nismo ugrozili

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska referendumom nije želela nikoga da ugrozi.

- Referendum je zakonsko pravo koje ima Srpska. Prvi put, posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sproveden je referendum kao sredstvo i način odlučivanja - rekao je Dodik i napomenuo da niko ne zamera Bošnjacima na političkom stavu da ne izađu na referendum, koji je bio reakcija na ranije preduzete akcije.

On je ponovio da je odluka o referendumu prva u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

- Sada znamo da je 9. januar potvrđen od naših građana, koji nisu spremni da se odreknu tog datuma. Niko u Srpskoj, ko bude odlučivao, neće moći da zanemari ovu činjenicu - rekao je Dodik, koji je zahvalio političkim faktorima koji su se javno deklarisali za referendum, a vršili opstrukcije ovog procesa.

Nema razloga za strah

On je istakao da Republika Srpska posle referenduma nema čega da se plaši i da ide dalje.

- Republika Srpska će na situacije u kojima joj se pokušaju oduzeti prava odgovoriti na ovaj način. Sve smo sada dobro uvežbali i možemo da odgovorimo često i spremno na svaki pokušaj ponižavanja - rekao je Dodik, koji je i predsednik SNSD-a.

On je podsetio da je njegova politička partija rekla da će se baviti osamostaljenjem Srpske, ali da priču o nekoj vrsti osamostaljenja u svojim programima ima i 14 političkih partija u Evropi.

- Želimo da se BiH vrati onome što je napisano u Ustavu i kada to bude neće biti razloga za bilo kakve procese u vezi sa statusom. Nismo avanturisti i vodimo ozbiljne politike, politička planiranja i strategije - rekao je Dodik, podsetivši da su visoki predstavnici nasiljem menjali Dejtonski sporazum.

A posle referenduma...

Na pitanje šta se može očekivati posle referenduma, Dodik je odgovorio da će biti nastavljen redovan rad, jer su lokalni izbori za sedam dana, kao i da nije izabran da se bilo čega boji i da su sa njim bili i lideri ostalih političkih partija iz Srpske.

- To što lider SDA Bakir Izetbegović govori o nekim sankcijama, već odavno znamo. Samo u njegovim govorima nedostaje da je sve pokrenuo. Najvažnije od svega je izražena volja naroda i to je najbolji odgovor Izetbegoviću, a bilo bi pristojno da bar ovog dana  ćuti. Baš me zanima šta će da rade ovi koji su kao nešto spremni, a u referendumu nema krivične odgovornosti - rekao je Dodik.

On je podsetio da je Ustavni sud BiH bez javne kontrole.

- Ustavni sud funkcioniše prema nekim svojim pravilima, a bez zakona. Sudije ovog suda su Mirsad Ćeman i Suada Paravlić koji su bili jedni od najistaknutijih članova SDA i zbog toga se ne može računati na objektivnost ove institucije. Republika Srpska će tražiti da bude usvojen zakon o Ustavom sudu BiH i da odu strane sudije - ponovio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online