Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.09.2016.
11:24
Tanjug A

"Ne može Alijin sin da ukine dan Srpske, a Srbi to da aminuju"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije isključio mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u RS istakavši da, kako je rekao, ne želi da srpski narod izgubi šansu da odlučuje. Ovo je, podsetio je, bio referendum o Danu Republike, a ne o secesiji.

Tanjug
Može biti još referenduma, ništa nije isključeno: Milorad Dodik

Zadovoljan što je sve proteklo u miru, Dodik kaže, da niko ne može da ospori legitimitet referenduma. Najavio je da će se sada sve dalje rešavati u parlamentu, gde će biti promenjen Zakon o praznicima.

- Ovo je pobeda svih nas. Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čoveka u odnosu na sudbinu naroda - rekao je Dodik gostujući na TV Pinku.

- Ne isključujem mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju. U svakom slučaju ja ne želim da srpski narod izgubi šansu da izlučuje. Ovo je bio referendum o danu Republike a ne o secesiji - rekao je Dodik i dodao da je ovde reč o daleko složenijem pitanju, a to je da postoji Ustavni sud, ali ne postoji zakon o njegovom funkcionisanju.

Taj sud, prema njegovim rečima, funkcioniše po nekim pravilima.

- On funkcioniše kao telo za manipulaciju. Devedeset odluka tog suda nisu ispoštovane, a BiH pokušava da na strahu tu instituciju proglasi obavezujućim mestom poštovanja - naveo je Dodik.

Ne plaši se, kaže, pretnji hapšenjem, jer one govore o tome da je Bosna i Hercegovina jedna velika zabluda. Za njega je kaže gotovo neverovatno da Zapad može i da pomisli da Bakir Izetbegović, Alijin sin, može da ukine Dan Republike, a da Srbi to samo aminuju.

Na opasku da i Asošijeted pres piše o njegovom hapšenju, Dodik je ukazao da tekstove o situacii u BiH i regionu pišu uglavnom ratni novinari i tu se od rata ništa ne menja.

- Zapad bi voleo da vidi Dodika u nekom ponižavajućem položaju. Oni ne žele da vide nikog ko donosi samostalno odluke - naveo je Dodik i ispričao kako je američki ambasador u Sarajevu pre par godina, na primer, od njega tražio da sruši pravoslavnu crkvu u Potočarima, jer Bošnjaci ne žele da je gledaju. Što je on, naravno, odbio.

- To je Zapad koji voli da pred vas stavlja ultimatume.

Dodik je rekao i da se još nije čuo sa predstavnicima državnog vrha Srbije, ali je dobio, kaže, čestitke mnogih prijatelja iz Srbije. Istakao je da je potpuno logična bila odluka Srbije da ne podrži referendum.

- Potpuno logično je bilo da se napravi ta distanca - kazao je.

Govoreći o ratnoj retorici u BiH, zveckanju oružjem i pretnjama, Dodik kaže da muslimani zaista misle sve ono što je nedavno rekao penzionisani general Sefer Halilović i da njemu nije prvi put da tako nešto čuje.

- Muslimani žele osvetu, oni su sebe projektovali u žrtvu i žive život žrtve. Situacija nije bezazlena, ali mislim da oni nemaju potencijala za tako nešto - kazao je Dodik i istakao da je situacija u RS potpuno stabilna.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 12:13
Odmah treba početi pripreme za referendum o istupanju RS iz sastava BIH . Referendum održati oko uskrsa 2017 . Neka priča ko šta hoće ali RS nije mesto u BiH .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online