Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2016.
18:18
Vestionline A

Vratio se posle 6 meseci u svemiru: Imam osećaj da mi koža gori!

Posle 340 dana koje je proveo u svemiru, britanski astronaut Skot Keli se vratio kući, a jedan od razloga njegovog odlaska bili su testovi u okviru kojih su simulirani uslovi sa kojima bi se ljudska posada suočila prilikom sletanja na Crvenu planetu.

Reuters
Sletanje: Skot Keli odmah po povratku iz svemira

- Odlazak na Mars je moguć. Dovoljno smo blizu trenutka da misiju zaista možemo da sprovedemo u delo ukoliko se za to odlučimo - izjavio je Keli tokom konferencije za novinare koju je organizovala NASA, a kojoj je prisustvovao i njegov brat blizanac.

Posle spuštanja na Zemlju, Keli je morao donekle sam da se izvuče iz kapsule, pre nego što su mu drugi pritekli u pomoć. Ali, smatra da na Marsu ne bi imao ovaj problem zbog slabije gravitacije. Štaviše, kretanje bi bilo skoro tri puta lakše.

Šta je radio 6 meseci u svemiru?

On takođe navodi da je od 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), bar 6 meseci ukupno proveo razgovarajući telefonom, šaljući mejlove, fotografišući Zemlju i gledajući televizijske emisije i filmove. Upravo te uobičajene ljudske aktivnosti i usmeravanje na jasno zacrtane ciljeve pomogli su mu da ostane sve vreme priseban. Međutim, prostor u kojem bi boravio na putu ka Marsu bio bi manji od ISS.

- Ako na Mars putujete u manjem vozilu od ISS, gde se astronauti praktično "penju jedan drugom na glavu", onda prostor u kojem provodite toliko mnogo vremena mora da bude savršen. To uključuje temperaturu vazduha, komunikacione sisteme, zabavu i kontrolu buke jer će članovi posade morati da žive, spavaju, vežbaju i jedu praktično jedan do drugog - objasnio je Keli.

Prilagođavanje

Odmah po povratku na Zemlju, Keli je odveden na medicinska ispitivanja. Tom prilikom rekao je da se oseća izvanredno, čak i bolje nego posle prethodne misije od šest meseci. Međutim, astronaut je u međuvremenu počeo da oseća posledice dugotrajnog boravka u svemiru.

- Prilagođavanje uslovima u svemiru lakše je nego ponovno navikavanje na uslove na Zemlji. Tamo se nikad nisam osećao potpuno normalno, ali suočavanje sa gravitacijom je teže nego napuštanje gravitacionog polja - istakao je astronaut.

Keli kaže da trenutno oseća mnogo veće bolove u mišićima i iscrpljenost nego ranije, kao i da sve vreme ima osećaj da mu koža gori, bilo da stoji, sedi ili leži. Ipak, nikada neće prestati da se bavi poslom koji mu pričinjava toliko zadovoljstvo.

- Nikada neću završiti sa svemirom, uvek ću biti uključen u dešavanja. Mislim da bi svako trebalo da ima priliku da otputuje u svemir. Bilo bi divno kada bi u budućnosti postojalo nekoliko načina na koje možemo tamo da dospemo. Možda će za 20 godina zaista biti moguće kupiti kartu za malu posetu - zaključio je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online