Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.12.2013.
08:00
24sata.info A

Radijacija na Marsu "podnošljiva za ljude"?

Rizik izlaganja radijaciji neće zaustaviti buduće dugoročne ljudske misije na Mars, pokazuju novi rezultati sa “Kjuriositija“, rovera američke svemirske agencije NASA.

"Kjuriosti" vredno prikuplja podatke 
 

Misija koja uključuje 180 dana putovanja do Marsa, 500 dana boravka na crvenoj planeti i još 180 dana povratka na Zemlju izložila bi astronaute dozi radijacije od oko 1.01 siverta, prema onom što je izmerio “Kjuriositi“, piše “Spejs“.


Evropska svemirska agencija ograničava astronaute na primljenu dozu radijacije od 1 siverta, tokom čitave karijere, što im za pet odsto uvećava rizik od dobijanja raka.

“To je podnošljiva brojka“, kaže Don Hasler sa Istraživačkog instituta Sautvest u Bolderu, Kolorado, vođa studije.

Pročitajte sve što smo pisali o Kjuriositiju OVDE

Doza radijacije od 1 siverta na Marsu premašila bi trenutni standard NASA-e, prema kojima pomenuti rizik od dobijanja raka ne sme da premaši tri odsto. Međutim, ta pravila su sastavljena radi misija u niskoj orbiit Zemlje, pa možda dođe do prilagođavanja.

“NASA u saradnji sa Institutom medicine pri Nacionalnoj akademiji procenjuje koja bi granica bila prikladna za misije u dubokom svemiru, poput misije na Mars“, ukazao je Hasler.

Novi rezultati predstavljaju do sada najkompletniju sliku o radijaciji na površini crvene planete, jer uključuju podatke koje je prikupio “Kjuriositi“ tokom osmomesečnog putovanja kroz svemir i prvih 300 dana na Marsu, nakon sletanja u avgustu 2012.

Roverovi instrumenti pokrivaju dve vrste radijacije energetskih čestica – galaktičke kosmičke zrake (GCR), koje su ubrzane supernovama, i solarne energetske čestice (SEP), koje Sunce izbacuje u svemir.

“Kjuriositijevi“ podaci pokazuju da bi astronauti koji istražuju površinu Marsa akumulirali oko 0,64 milisiverta radijacije dnevno. Ova doza je skoro tri puta veća tokom putovanja na Mars, 1,84 milisiverta dnevno.

“Međutim, radijacija na Marsu je dinamičke prirode, pa ’Kjuriositijeve’ mere ne treba uzimati ’zdravo za gotovo’“. ističe Hasler.

Rover je prikupio podatke blizu vrhunca aktivnosti Solarnog ciklusa, kada je radijacija GCR relativno niska, jer solarna plazma raspršuje galaktičke kosmičke zrake..

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
Četvrtak 09.01.2014. 07:22
A ko je slikao ovog robota na Marsu??? Drugi robot??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online