Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Utorak 29.04.2014.
12:03
Telegraf A

VIDEO: Ovako je Tito "parlao" engleski

Nedavno je na Jutjubu objavljeno neverovatnih 85.000 video-klipova iz arhiva čuvenog filmskog žurnala “British Pathe”, među kojima se našao i snimak Titove službene posete Velikoj Britaniji iz 1953. godine.

Tito pričao engleski podjednako "dobro" kao i srpskohrvatski
 

Bio je to prvi put da je maršal napustio zemlju otkako je raskinuo s komunističkom Rusijom, te je tajna služba Forin Ofisa upozorila MI5 o tome da postoji bojazan da mu neko naudi tokom njegovog boravka u Britaniji.

Na ovom retkom snimku jasno se čuje kako je Broz govorio engleski:

Baš kao i srpskohrvatski, i engleski je govorio krajnje nerazgovetno. Tačnije, podsećao je na ruski izgovor. Umesto “pipl” govorio je “piplj”, umesto “Jugoslavija” – “Jugaslavija”.

Kako snimak odmiče, na jednom mestu spiker kaže: “Dok maršal ulazi u svoj blindirani automobil, magnezijska raketa eksplodirala je 36 metara od njega”. Niko nije stradao. Barem ne u toj eksploziji, jer se aeromiting koji je usledio neslavno završio – padom dva aviona i smrću dvojice pilota.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.04.2014. 12:43
Taj ako je hrvat, ja sam onda japanski samuraj.da li cemo saznati konacno ko je Broz?meni po akcentu i gestovima vise lici na nekog ruskog burzuja, koji se posle oteo kontroli i priso englezima.
Utorak 29.04.2014. 13:54
Тито је највероватније био пољски Јевреј. Регрутован у аустроугарску војску као сви остали народи окупирани од стране Аустроугарске, служио је на фронту у Србији и учествовао у операцијама на Колубари и Гучеву. То цео свет зна али у Србији то није пожељна информација баш као ни она да је Броз са усташама заједно ратовао против власти Краљевине Југославије. Сведочење Др Матуновића о Титу „Doktore, ako mislite da me znate i znate ko je Tito, teško se varate. Znam da ste od početka želeli da saznate sve o meni. Svestan sam toga da znate više od ostalih. Ali, niti znate ko je Tito, niti će ga ikada upoznati. Ja sam Faust....eto, sada znate ko sam. Ne onaj Geteov Faust – nego Faust svih Fausta'
Utorak 29.04.2014. 13:26
„Nеotitoizam Titoizam jе idеologija srpskog mazohizma. To nijе samo dеlovanjе protiv intеrеsa srpskog naroda, uključujući i еkstrеmnе oblikе toga, koji podrazumеvaju rasparčavanjе njеgovog državnog prostora uspostavljanjеm nakaradnih rеpubličkih granica, ništa boljih od nacističkih okupacionih mеđa, kao i komadanjе srpskog еtničkog tеla, stvaranjеm vеštačkih nacija na račun Srba. Titoizam jе i totalna promеna svеsti kako bi sе što višе Srba s tim idеntifikovalo; kako bi svojе džеlatе trajno prihvatilo kao dobrotvorе! Vеličanjе Tita, njеgovе еpohе i njеgovih srpskih čauša, isto jе što i vеličanjе Otomanskog carstva i Bajazita. Zapravo grеšim. Titoizam nam jе namеtnuo vеćе zlo".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online