Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.05.2016.
00:10
Vestionline A

Novinar Titu platio ručak

Josip Broz Tito je bio predsednik SFR Jugoslavije od 1953. sve do smrti 1980. godine. Posle njegove sahrane, zemljom su pokuljale razne zabranjene priče o njemu, a najviše one da je pokojnik, zapravo bio dubler kojeg su podmetnuli Rusi ili Amerikanci, pre ili u toku Drugog svetskog rata.

facebook.com
Tito dostigao status mitske ličnosti

Dakle, da nije bio Josip Broz rođen u Kumrovcu, u Hrvatskoj 1892. godine, koji je u Kraljevini Jugoslaviji bio hapšen i osuđivan na robiju zbog pripadnosti tada ilegalnoj KPJ. Navodno, Tito je poginuo na Sutjesci ili u avionskoj nesreći posle nemačkog napada na uporište kod Drvara ili je bio zamenjen dok je boravio u Rusiji. Prenosila se i priča izvesnog emigranta u Britaniji, Vučkovića koji je pričao da je kao narednik žandarmerije krajem 1920. godine, uhapsio mladog Josipa Broza i da taj uhapšenik nije imao tri prsta na desnoj ruci. Tito, koji je kasnije postao predsednik Jugoslavije je imao sve prste i svirao je klavir.

* Iza Tita su ostale i legende o njegovim političkim potezima, izjavama i doživljajima o kojima takođe nije smelo da se govori. Među njima su i anegdote kao što je ona da je voleo da se tajno iskrade iz Plavog voza i obezbeđenja, a zatim da pije sa Bačkopanačanima u hotelu Turist.

* U nacionalnom klubu štampe u Vašingtonu, Tito je 29. oktobra 1970. odgovarao na pitanja američkih novinara. Pričalo se da je svojim duhovitim odgovorima impresionirao i najprovokativnije predstavnike sedme sile.

- Gospodine, predsedniče, šta predstavlja najveći pozitivan rezultat Niksonove posete Jugoslaviji? - pitao je jedan.

- To što sam ja danas u Americi - lakonski je odgovorio Tito.

* Knjižare u Jugoslaviji su bile preplavljene kuvarima koji opisuju šta je Tito jeo i sa kim. Tako je ostala zabeležena i dogodovština iz podzemnog prolaza na Terazijama, koji je 1970. otvorio Josip Broz Tito. U prolazu je bio instaliran i dotad neviđeni aparat za pečenje pilića, koji je radio automatski kad se u njega ubaci dinar, a dinar je tada bio "velik kao kuća"! Organizatori svečanosti su poželeli da pečeno pile iz automata prvi proba predsednik Republike:

Atentator za Staljina

Posle raskida prijateljskih odnosa između Jugoslavije i SSSR 1948, pričalo se da je u nekoliko navrata Staljin, navodno, slao atentatore da ubiju Tita. Navodilo se da je Tito na kraju otvoreno napisao Staljinu: "Već smo uhvatili petoricu, jednog sa bombom, jednog sa puškom. Ako ne prestaneš da šalješ ubice, ja ću poslati jednog u Moskvu i neću morati da pošaljem drugog". Ne zna se šta je Staljin na to odgovorio.

- Ja nemam dinar - rekao je Tito. Ni njegova supruga Jovanka nije imala para pri sebi, pa je organizator upitao prisutne novinare može li ko od njih da pomogne u razrešenju neočekivane teškoće. - Imam ja - javio se novinar Ljubiša Milanović. Posle su kolege zamerale Ljubiši jer nije dobro iskoristio nesvakidašnju investiciju tako što, na primer, mogao da napiše ceo feljton s naslovom "Kako sam Titu platio ručak". U to vreme, a naročito posle Titove smrti, mnogi koji su se samo našli u blizini doživotnog predsednika pisali su o tome čitave knjige, koje su se odlično prodavale i dugo posle njegove vladavine.

POVEZANE VESTI

Subota 28.05.2016. 01:48
Usput bio je i pedofil. Ima snimak njegovog govora gdje on prica o " tek napupelim djevojcicama". Manijak ali kome se to tad moglo reci.???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online