Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.10.2012.
10:21
B92 A

Gde milijardu Kineza ide na odmor?

Šta se dešava kada više od milijardu stanovnika Kine istovremeno dobije osam slobodnih dana?

Kinezi na bazenu
 

“Kineska zlatna nedelja” period je od 30. septembra do 7. oktobra kada svake godine najveći broj zaposlenih Kineza dobije slobodne dane. Ove godine taj broj iznosio je čak milijardu i trista miliona, što po tradiciji znači veliki broj turista koji pohode brojne atrakcije širom zemlje.

Evo kako je, iz dana u dan, izgledala ovogodišnja “Zlatna nedelja”:

30. septembar: Vlada je odlučila da tokom ove sedmice ukine plaćanje putarine za autoputeve u zemlji. Tako se na kineskim drumovima našlo čak 86 miliona ljudi, trinaest posto više u odnosu na prošlu godinu! Zabeleženi su i brojni Kinezi kako šetaju svoje pse ili igraju tenis dok čekaju u neverovatno velikim kolonama.

2. oktobar: Zabranjeni grad u Pekingu zabeležio je rekordnu dnevnu posećenost. Ovo istorijsko obeležje kinenske imperije za svega 24 sata obišlo je 182 hiljade posetilaca!

4. oktobar: Mauzolej Sun Jat Sena u Nankingu obišlo je ovog dana 215 hiljada ljudi. To je deset puta više posetilaca nego što ovaj mauzolej beleži tokom ostalih dana u godini. Da bi smanjila gužvu, vlada uvodi pravilo da sva vozila sa više od sedam sedišta mogu bez zadržavanja na rampama da se uključe odnosno isključe sa autoputa.

5. i 6. oktobar: Nekoliko kamila preminulo je od umora u oblasti Dunhuang. Turisti koji posećuju pustinjske predele u tom delu Kine imaju na raspolaganju hiljadu kamila na čijim leđima mogu obići peščane dine. Ako uzmete u obzir to da Dunhuang tokom “Zlatne nedelje” dnevno poseti osam hiljada ljudi, i činjenicu da svaka kamila može dnevno prevesti sedam putnika, pravo je čudo da brojka preminulih životinja nije veća.

7. oktobar: Konačne brojke kažu sledeće – tokom “Zlatne nedelje” 119 izletišta u Kini posetilo je 34 miliona Kineza, što je za petinu više u odnosu na prošlu godinu!

Država je samo tokom ove sedmice zaradila 217 miliona evra. Domaće avio kompanije prevezle su 7.6 miliona ljudi dok je vozom putovalo 60 miliona putnika.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.10.2012. 11:07
Kao sardine... može biti neprijatno.
Utorak 09.10.2012. 18:45
Marim ja za kineze u Kini, nego, pitam se gde ovi naši provode vreme, gde se žene, gde slave, na posletku gde se sahranjuju?! Pravi novinarski zadatak za Insajdera!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online