Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.02.2014.
08:00
mondo.rs A

Kako da se ne izblamirate kad putujete u inostranstvo?

Ne postoji način da budete upućeni u ponašanje koje je specifično i prihvatljivo za svaku kulturu. Pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izbegnete neprijatnu situaciju ili se izblamirate na putovanju.

Šangaj
 

Ako putujete u Francusku, nikako ne koristite nož i viljušku kada jedete salatu, jer se to smatra nepristojnim. Sa druge strane, uzimanje hranje prstima, znak je nevaspitanja u Čileu. Ako vam tamo daju pribor za jelo, potrudite se da ga i koristite.

Bilo da ste kod nekoga u gostima ili jedete u restoranu, u Portugalu ne bi trebalo da tražite so i biber ukoliko se oni ne nalaze na stolu. Traženje bilo kakvih dodatnih začina smatra se ponižavajućim za kuvara, a Portugalci su veoma ponosni na svoju kuhinju.

Ajfelova kula u Parizu

Dok je kod nas uobičajeno da u restoranu ili kafiću ostavite napojnicu konobarima, to nikako ne bi trebalo da radite ako se zadesite u Japanu. Ovakvo ponašanje Japanci smatraju nepristojnim i čak uvredljivim. I još nešto - ako u Japanu jedete štapićima za jelo, nikako ih ne zabadajte uspravno u pirinač jer je to ritual karakterističan za sahrane. Dakle, spustite ih horizontalno na ili pored posude za jelo.

Zvuči pomalo neobično, ali ako u Jordanu svom domaćinu kod koga se nalazite vratite praznu šolju kafe, to znači da želite još. Da biste im dali do znanja da vam je dovoljno, protresite šoljicu šakom. U Boliviji nikako ne bi trebalo da razgovarate o novcu ili hrani, jer će vas u suprotnom lokalno stanovništvo okarakterisati kao nepristojne.

Dok većina kašnjenje doživljava kao znak nepristojnosti, u Venecueli je poželjno da zakasnite na ručak. Ako se pojavite na vreme, delovaćete pohlepno. U Ukrajini ne bi trebalo da "počistite" sve iz tanjira, već je poželjno da uvek ostavite makar zalogaj hrane. Ako pojedete sve, to će Ukrajinci protumačiti kao znak da ste još uvek gladni, a moguće je i da ćete ih na taj način uvrediti.

Postarajte se da ne ostanete bez goriva u automobilu na autoputu u Nemačkoj - to je ilegalno i verovatno ćete morati da platite kaznu. Ako imate prijatelje u Kini ili odlučite da svojim domaćinima kupite poklon, trebalo bi da znate da satovi i kišobrani nisu idealan izbor. Zapravo, Kinezi smatraju da ove stvari donose nesreću.

Takođe, Holanđanima kao poklon ne kupujte nikakve oštre predmete: makaze, noževe... jer se smatra da oni predstavljaju lošu sreću. Podignut palace koji je karakterističan za autostopiranje u Grčkoj je uvredljiv, pa predlažemo da to izbegavate.

Dok mnogi smatraju da je snažan stisak ruke prilikom rukovanja znak samopouzdanja, na Filipinima se to smatra agresivnim gestom. Zato, budite nežni kada se rukujete sa Filipincima. Ako volite žvakaće gume, možda ne bi trebalo da putujete u Singapur. Žvakaće gume u Singapuru su zabranjene jer Vlada na taj način pokušava da održi ulice čistim. Bez obzira na to što je nećete baciti na ulicu, i žvakanje je zabranjeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online