Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 19.01.2012.
18:51
Smedia A

NASA-in spisak mogućih smakova sveta

Godina 2012. proglašena je godinom u kojoj će svet kakav znamo prestati da postoji. Pogledajte kako naučnici predviđaju mogući smak sveta.

Sunčev sistem

Najverovatnije svi znaju da je 2012. godina proglašena godinom u kojoj će svet kakav znamo nestati. Do navodnog smaka sveta ostalo nam je nešto manje od 340 dana i dok se neki šale na račun Majanskog kalendara, drugi izražavaju stvarne brige oko Apokalipse.

Ukoliko su Maje pogrešile, možda mnogi žele pročitati kako bi svet zaista mogao završiti.

Supervulkan

Šanse da potres otvori sve rascepe na Zemlji su zanemarive, tvrdi seizmolog sa Univerziteta Kalifornija u Santa Cruzu. Razlog tome je što je energija potresa povezana s dužinom rascepa koji se otvara tokom događaja.

Moguće je da doživimo gigantsku erupciju, poput erupcije supervulkana koji leži ispod Nacionalnog parka Jelouston u SAD-u. Taj je vulkan već imao ogromne erupcije u prošlosti. Asteroidi se najčešće nalaze na spisku nebeskih tela koja bi mogla da udare u Zemlju. Jedan takav, širok 15 kilometara udario je u područje meksičkog poluostrva Jukatan i izazvao izumiranje dinosaura pre 65 miliona godina. NASA očekuje da svakih 100 godina asteroid širi od 60 metara udari u Zemlju. Udar bi mogao uzrokovati lokalnu katastrofu poput poplava, uništenja celih gradova i poljoprivrede.


Sudar sa kometom

Na komete se često zaboravlja kada se priča o svemirskim pretnjama.

Komete se svemirom kreću brzinom od 160,000 kilometara na sat, a mogu se dodatno ubrzati zbog Zemljine gravitacije. Osim toga, vrlo ih je teško pronaći jer su vrlo mračni objekti u svemiru.

Apokalipsa algi

Prema geobiologu Džou Kiršvinku, još jedan veliki problem za Zemlju skriva se u vrlo malom pakovanju. Upozorava na mogućnost da bi vrsta alga koje nastanjuju vlažne površine, reke, jezera, okeane i tlo, mogle da izmene Zemljinu atmosferu.

Ovi mikroorganizmi žive od goriva proizvedenog fotosintezom prilikom koje vodu pretvaraju u vodonik i kiseonik, koji udišu drugi organizmi. Kada ne mogu da koriste vodu ili druge supstance u okolini alge biraju so, a tada kao stvaraju smrtonosan - hlor.

Smrtonosna zaraza

Ptičiji grip, H5N1 virus, izazvao je pravu paniku pre par godina. Sada postoji i verzija virusa koji se, za razliku od običnog, može prenositi vazduhom. Stvorili su ga američki i holandski naučnici u laboratoriju.

Jedan virus ne može izbrisati sve živo sa Zemlje jer je, srećom, bioraznolikost dovoljno velika da neki od organizama razviju otpornost.

Samoubilačka supernova

Supernove su najsnažnije eksplozije u svemiru.

Srećom, jedna od vrsta supernova, u kojoj se jezgra zvezde uruši sama u sebe, događa se jednom u stotinu godina i to vrlo daleko od Zemlje.

Orbitalno uništenje

Način na koji se planete kreću oko Sunca sasvim je zgodan kandidat za Zemljino uništenje.

Uvek je moguće zamisliti scenario u kom planete prestaju da se kreću po zakonima rotacije i revolucije i onda nastaje pravi pravcati pakao.


Solarno sprženi

Čak i ukoliko Merkur ne udari u Zemlju, objašnjava NASA, plava planeta će se u jednom trenutku pretvoriti u renu zbog Sunca. Kako naša zvezda gori tako se hidrogen u njenom jezgru pretvarta u helijum, a u toj fuziji nastaju ogromne količine toplote. Kako vreme prolazi, naša pet milijardi godina stara zvezda postaje sve toplija i sve sjajnija.

Za otprilike jednu milijardu godina, predviđaju naučnici, Sunce će sijati 10 odosto sjajnije nego sada. Ta dodatna vrućina će zagrejati Zemlju preko 100 stepeni Celzijevih. Okeani će prokuvati, a čovečanstvo će morati potražiti drugu planetu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 19:02
i ulazak croatie u E.U.
Četvrtak 19.01.2012. 20:09
Nek prvo udari na Vasinton a mi cemo na Pristinu. Kosovo je srce Srbije. bre!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 19.01.2012. 19:39
OHRABRUJUCE....IPAK, JOS JEDNOM, SRETNA VAM NOVA GODINA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online