Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
05:20 >> 10:09h
Tanjug A

Danas je Dan sećanja na žrtve genocida

Srbija će danas nizom prigodnih manifestacija obeležiti Dan sećnja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i žrtve nacističke okupacije za vreme Drugog svetskog rata.

Centralna komemoracija biće održana na kompleksu Spomen parka ''Jajinci'', najvećem mestu stradanja u Srbiji, a poštu žrtvama će odati i vence položiti predsednik države Boris Tadić i član gradskog veća Beograda Slobodan Šolević.


Foto: arhiva
 

U ime Vlade Srbije, prvi potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pokloniće se senima žrtava i položiti vence na spomenik žrtvama nacističkog logora Staro Sajmište, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.
Vence će položiti i počast nevino stradalim odati i predstavnici Vojske Srbije, SUNBOR-a, Udruženja zatočenika logora genocida u NDH 1941/45., kao i jevrejske i romske zajednice u Srbiji.


Ovoj komemoraciji prisustvovaće preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, diplomatski predstavnici Izraela i Savezne Republike Nemčke u našoj zemlji.


U školama Srbije biće održani tematski časovi posvećeni fenomenima rasne diskriminacije, ksenofobije, netolerancije, antisemitizma, genocida i holokausta u Drugom svetskom ratu.


"Dan sećanja" povodom 65. godišnjice oslobađanja Jasenovca i proboja zatočenika iz tog ustaškog konclogora prvi put će biti obeležen Memorijalnim koncertom u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

"Dan sećanja" ustanovljenjen je Zakonom o osnivanju Muzeja žrtva genocida 1992. godine, a za datum obeležavanja je uzet 22. april 1945. - dan kada je grupa od 1.075 preostalih zatočenika krenula u proboj iz logora Jasenovac, a od 600, samo 118 se domoglo slobode.


Na svečenosti će u ime Vlade Srbije govoriti ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić. Na Memorijalnom koncertu oko stotinu vodećih srpskih umetnika izvešće pažljivo odabrane kompozicije domaćih i stranih autora u počast stotinama hiljada žrtava Drugog svetskog rata u našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva rad i socijalne politike.


Koncertni program realizuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije,a učestvovaće: Simfonijski orkestar "MusikoS" pod upravom osnivača maestra Bojana Suđića, Mešoviti hor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu pod upravom Biljane Radovanović, Hor kadeta Vojne akademije i sopran Snežana Savičić - Sekulić.


"Dan sećanja" na žrtve genocida u Drugom svetskom ratu u Srbiji se obeležva povodom okončanja postojanja konclogora Jasenovac, jednog od najvećih logora smrti nazvanom i "srpski Aušvic".

Nikada nije tačno utvrđen broj žrtava tog i satelitskih logora koje su držale hrvatske ustaše, ali je na osnovu prvih ekshumacija Državna komisija FNRJ procenila da je na najstrašnije načine umoreno oko 500.000 Srba, 80.000 Roma i 32.000 Jevreja, kao i više desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.


Istraživači beogradskog Muzeja genocida popisali su imenom i prezimenom 98.252 žrtve konclogora Jasenovac, a istoričar Antun Miletić je utvrdio da postoje još 64.093 žrtve pod oznakom NN.


Smatra se da je blizu 150.000 identifikovanih donji broj žrtava ustaškog genocida u kojem su na kućom pragu, u njivama, jamama i na drugim stratištima zatirane cele porodice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online