Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
43
Ponedeljak 06.10.2014.
08:14
M. Roknić - Vesti A

Ustaški pir nad srpskom decom

Dobrila Kukolj (83) kroz sećanja ponovo je prošla strahote ustaških logora na sisačkom Dečjem groblju, gde je u organizaciji Srpskog narodnog veća u subotu održan spomen na žrtve logora za srpsku decu, pakla koji je trajao od avgusta 1942. do januara 1943. Dobrili se život zauvek promenio u julu 1942. godine, kada su Nemci i ustaše zarobili 12 članova njene porodice. Preživela je nekoliko dečjih logora, od čega su joj u najstrašnijem sećanju ostali Jasenovac i Sisak.

Dobrila Kukolj (83) ponovo je prošla strahote ustaških logora na sisačkom Dečjem groblju, gde je održan spomen na žrtve logora za srpsku decu
 

- Ulazak u logor bio je ravan klubu smrti u kojem su vladali bezakonje i ludilo, gde se čuo samo vrisak, plač i jauk do neba. Prizor od kojeg mi se i danas ledi krv u žilama je bežanje ispred ustaša koji su hvatali devojčice i nad njima se iživljavali. Tada sam nehotice stala na tek rođeno dete na zemlji, a taj plač i jauk mi i danas zvone u ušima - opisuje užase Dobrila.


Ona poručuje da su preživeli na izmaku snage, ali da njihova svedočenja ne smeju da padnu u zaborav.


- Zato molim sadašnju i buduće generacije da se bore da se zlo koje je doneo rat ne ponovi. Ni kod nas, ni u svetu - poručila je okupljenima Dobrila Kukolj, predsednik Gradskog udruženja logoraša i njihovih potomaka iz Banjaluke.


Ustaško-nemački logor u Sisku osnovan je 3. avgusta 1942. po završenim operacijama na Kozari i Šamarici. U sastavu je imao i poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za decu izbeglica. Dečji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom Ženske loze i Nadzorne službe ustaškog pokreta.


Upravnik tog pakla bio je ustaša, lekar Antun Najžer. Na spomeniku na dečjem groblju piše da je na tom mestu sahranjeno oko 2.000 dece.


Pomen je služio episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), posle čega su u prisustvu zvaničnika iz Srbije i predsednika Srpskog Narodnog veća Milorada Pupovca položene bele ruže na sisačkom dečjem groblju.
 

Pakao jednak Aušvicu

Okupljenima se u ime jevrejskih žrtava obratio Branko Lustig, nagrađivani holivudski producent i počasni predsednik Festivala jevrejskog filma. On je preživeo Holokaust i kaže da su u Aušvicu, logoru u koji je prvo doveden, imali sličan tretman kao i deca u ustaško-nemačkom logoru u Sisku. Njih su ostavljali u solanama, nas u barakama. Oni su imali doktora Najžera, a mi doktora Mengelea. Život mi je spasao srpski vojnik i tada sam se zavetovao da ću do kraja života činiti sve što je u mojoj moći da se takva strahota ne ponovi - kazao je Lustig.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.10.2014. 08:56
HORDA Jovan Dučić Mi nismo poznali vas po zastavama, Ni vašе hеrojе „od lavova ljućе” Svе na kolеnima vukli stе sе k nama Nosеć mač ubicе i luč palikućе. Bеz buktinja idе ta vojska što ćuti, Požar sеla svеtli za maršеvе gordе... Vašе gromkе himnе nе čušе nam puti: Nеmo ubijaju dеcu starе hordе. Polomistе višе kolеvki, o srama! Nеgo hеrojima otvoristе raka, Podavistе višе njih u postеljama, Nеgo što stе u krv srušili junaka. Uzеli stе oči frеskama sa svoda, Glavе kipovima hеroja iz bajkе; Spržili stе sеmе u strahu od ploda, I rеč ubijali ubijajuć majkе! Prеsiti sе zеmlja od krvavog vala, Ali vam pobеda nе osvеtli licе; Jеr lovor nе ničе s bunjišta i kala, On jе za hеrojе, a nе za ubicе!
Ponedeljak 06.10.2014. 09:09
Зар Срби више не коментаришу овакве теме? Зар смо овакве трагедије стварно препустили забораву? Нека је лака црна земља свој нашој невиној дечици страдалој од истих ђавољих руку и у Провом и у Другом светском рату, а и током 90-их година прошлог века. Људи моји, не дозволите да њихови кратки животи и трагичне смрти буду заборављени, јер међу њима су били многи наши стричеви, ујаци, тетке, комшије...! Ако дозволимо себи такав заборав, исто тако ћемо дозволити да се нашој деци или унуцима поново деси иста трагедија. Без доброг знања историје не можемо стварати визију будућности за српски народ и мајку Србију.
Ponedeljak 06.10.2014. 09:32
Medju najpotresnija italijanska dokumenta o hrvatskom genocidu nad Srbima spada pismo generala Aleksandra Luzana Musoliniju. Evo tog pisma: "Duče! Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan dogadjaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao. Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (izmedju 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile strašan zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online