Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.06.2014.
08:12
Ž. Marković - Vesti A

Tajkuni bivše Jugoslavije (2): Keš se pere u automobilu

Podela celog društva na tri nacionalna dela u BiH održava se i na najbogatije ljude od kojih mnoge nazivaju tajkunima, uz jednu bitnu razliku. Običan svet je i dalje žestoko posvađan, ni mržnje ne manjka, dok među tajkunima saradnja nije prestajala čak ni kada se pucalo, pa nema razloga da drugačije bude i u miru.

Sve je više onih koji putem kriminala ili korupcije dolaze do enormnih para

U Bosni i Hercegovini, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi, živi čak 85 multimilionera. Ekonomisti tvrde da je to posledica mafijaškog kapitalizma. Sve je više onih koji putem kriminala, korupcije ili družeći se s elitom dolaze do enormnih svota novca.

Samo deset posto tih multimilionera legalno je zaradilo milione.


Bogatstvo bosanskih tajkuna gotovo je nemoguće utvrditi jer u ovoj zemlji ništa nije transparentno, pa se analitičari i mediji drže nagađanja.

Većina postali su to što jesu u ratu. Mnogima od njih rat je došao kao idealna situacija da izgrade poslovne imperije, razviju biznis i steknu milionske iznose.

Tronacionalna podela tajkuna danas se ogleda samo u tome što su gotovo svi, po pravilu, bliski strukturama iz svog naroda koje su na vlasti. Tako SDA ima svoje ugledne biznismene u Sarajevu, HDZ u Hercegovini, a SNSD u Banjaluci. Pošto su u ovoj zemlji gotovo sve partije u vlasti, što je apsurdno, tako tajkuni imaju mnogo više manevarskog prostora za političke veze.


Među najbogatijima su hercegovački preduzetnici Marijan Primorac, poznat po zastupništvu i distribuciji cigareta Tvornice duhana Rovinj u BiH, te Mirko Grbešić, vlasnik Mepas grupe. Prvi raspolaže kapitalom od 60, a drugi od 90 miliona evra.


Tu svakako treba svrstati i braću Lijanović, vlasnike mesne industrije "Lijanović" iz Hercegovine, koji su odavno u politici, imaju svoju stranku, i njihovi kadrovi obavljaju različite funkcije na raznim nivoima u zemlji.

Kada je Republika Srpska u pitanju, čovek koji je najviše obavijen velom tajne, i za koga se pretpostavlja da je najbogatiji u ovom entitetu, jeste Slobodan Stanković, vlasnik kompanije Integral inženjering, koju bije glas da dobija sve važne državne poslove koji se finansiraju iz budžeta. Istina, ova kompanija gradila je autoput od Banjaluke do Gradiške, zaobilaznicu na prevoju Čemerno, zgradu Vlade RS, autoput Prnjavor-Doboj. Vlasnik Stanković postao je poznat u celom regionu pre više od godinu dana kada mu je na hrvatskoj granici u automobilu pronađeno i oduzeto 470.000 evra u kešu.


Ovih dana u BiH aktuelizovano je pitanje ponovnog stavljanja ove zemlje na razne crne liste Brisela i Vašingtona, ponajviše zbog toga što se BiH svrstava u red zemalja gde cveta pranje novca.
 

Finansijski prvaci

Hrvatsko izdanje magazina "Forbs" nedavno je objavilo listu najbogatijih ljudi u BiH. Po njima, to su Izudin Ahmetlić, vlasnik Hifa-oil (benzinske pumpe) iz Tešnja, Mirko Grbešić, Pero Gudelj, vlasnik viteškog FIS (trgovački centri), Selver Oruč, vlasnik sarajevske trgovačke kompanije Robot (trgovački centri), Ramiz Operta, vlasnik kompanije BBM, Mujo i Hilmo Selimović, vlasnici brojnih kompanija u BiH, Sarajevske pivare, MIMS, "Oslobođenja" (dnevne novine) i niza drugih.

 Sutra - Tajkuni bivše Jugoslavije (3): Prvo direktor, pa kralj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online