Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.06.2014.
08:15
D. Lj. Joksić - Vesti A

Tajkuni bivše Jugoslavije (3): Prvo direktor, pa kralj

Makedonac Minčo Jordanov ima udele u mnogim metaloprerađivačkim kompanijama, a jedan je od glavnih igrača i u građevinarstvu, vinarstvu, vlasnik je privatne bolnice, dnevnih novina i sportskih klubova...

Minčo Jordanov
 

Dok velika većina Makedonaca živi u bedi i grca u dugovima, manji broj ljudi ne zna šta će sa parama. Svoje ogromno bogatstvo su stekli zahvaljujući domišljatosti, poslovnim trikovima, veštim spekulacijama, da ne kažemo prevarama, ali i feleričnom socijalističko-tranzicionom sistemu privatizacije društvenih preduzeća. Posle toga su postali pravi kapitalisti, i to u najgorem smislu reči.


U Makedoniji se iz zvaničnih izvora teško dolazi do validnih podataka o bogatstvu pojedinaca. Mediji se tom temom uglavnom ne bave jer se većina njih putem reklama nalazi ili na "platnom spisku" firmi bogataša, ili su oni vlasnici medija. Sa druge strane, tajkuni su na ovaj ili onaj način uvezani sa strankom na vlasti koja u najvećem delu kontroliše glasila.

Ipak, bazirajući se na podacima magazina "Forbs", Evropske komisije za istraživanje bogatstva i agencije iz Hongkonga "Velt Iks", u Makedoniji ima 35 multimilionera. Oni zajedno vrede četiri milijarde dolara ili u proseku svaki od njih raspolaže sa preko 100 miliona dolara. Međutim, niko od njih nikada nije to otvoreno i priznao.

Nikli ispod državnog šinjela

Neki od makedonskih bogataša bili su predstavnici velikih izvoznih kompanija u inostranstvu, gde su od stranog partnera za sebe uzimali debele provizije, a kasnije kupovali propala preduzeća u Makedoniji koja su namerno bila dovedena u takav položaj. Tajkuni su uvezani sa političkom garniturom na vlasti, na obostranu korist, bez obzira na to da li se radi o Makedoncima ili etničkim Albancima. Oni drmaju čeličnom industrijom, metalurgijom, farmacijom, vinarstvom, naftnom industrijom, građevinarstvom, špedicijom...

Prvi na listi petorice najbogatijih Makedonaca još je kralj čelika Minčo Jordanov, koji ima udele u mnogim metaloprerađivačkim kompanijama, a jedan je od glavnih igrača i u građevinarstvu i proizvodnji vina, vlasnik je privatne bolnice, dnevnih novina i sportskih klubova. Godinama je bio direktor rudnika i železare, pa je prerastao u vlasnika.


Iza njega je Šterjo Nakov, gazda Feršpeda; treći je Andreja Josifovski, predsednik Upravnog odbora Makpetrola, četvrti je Sveto Janevski, prvi čovek kompanije M6, a poslednji je direktor najveće farmaceutske kompanije Alkaloid, Živko Mukaetov.


Njihovo bogatstvo "Forbs" je ocenjivao prema vrednosti akcija koje se kotiraju na berzi na 63 miliona evra. Svi oni, naravno, kriju kolika im je godišnja zarada. Jedino je Andreja Josifovski priznao da mu je godišnja plata 140.000 evra.


U tu listu bi mogao da se upiše i bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski. Za njega se u javnosti tvrdilo da je jedan od najbogatijih u Makedoniji i da je, navodno, ogromno bogatstvo stekao zahvaljujući političkoj poziciji. Policija, tužilaštvo i sud za to nemaju dokaze.


I među Albancima u Makedoniji ima dosta veoma bogatih ljudi, ali su oni za javnost nepoznati. Prvi među njima je Šefki Idrizi, vlasnik firme Renova u selu Džepčište kod Tetova.

Tajkuni bivše Jugoslavije:

1. Firme iz hotelske sobe

2. Keš se pere u automobilu

Sutra - Tajkuni bivše Jugoslavije (4): Dinastije konobara i šofera

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online