Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.05.2014.
08:14
Z. Gligorijević - Vesti A

Srbija dan posle (2): Podavilo se 2.000 jagnjadi

Pomoravske opštine, naročito Svilajnac, Paraćin i Jagodina, pretrpele su velike štete od poplava. U centru Svilajnca i Paraćina voda je bila visoka i do dva metra, a u nekim delovima skoro tri metra.

Paraćinci raščišćavaju grad
 

 U paraćinskoj opštini poplavama je bilo obuhvaćeno 37 procenata stanovništva, a voda je prodrla u više od 5.000 kuća. U Svilajnac se dva dana moglo samo čamcem i teškom mehanizacijom.

Pod vodom je bila skoro trećina samog grada u kome je voda bila duboka do metar. U jagodinskoj opštini poplavljeno je 1.530 domaćinstava, pod vodom je bilo 28 sela i šest gradskih mesnih zajednica. Šteta na stambenim i poslovnim objektima, kao i na njivama još se procenjuje.


Najviše životinja stradalo je u svilajnačkoj i paraćinskoj opštini. Samo na privatnoj farmi u Kušiljevu, u kojoj se uzgajala junad za izvoz za Izrael, stradalo je 2.000 jagnjadi, dok je sa teritorije grada Paraćina Veterinarski institut pokupio 1,5 tona životinjskih leševa.


- Farma u Kušiljevu uzgajala je 2.700 jagnjadi. Radnici su uspeli da na farmu u Vitancu kod Despotovca evakuišu 700 grla, ali je 2.000 ostalo pod vodom. Izvoženje 60 tona životinjskih leševa trajalo je nekoliko dana jer smo čekali da se voda povuče iz svih delova farme - kaže za "Vesti" Zoran Rašić, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini.

Jagnjad sa farme u Kušiljevu
 


Prema njegovim rečima, iz Paraćina, najviše iz naselja Vrapčani, izvezena je 1,5 tona utopljenih ovaca, jagnjadi, svinja i živine. Sva utopljena stoka uništena je u ćuprijskoj kafileriji.


Domaćinstvo Kostića ostalo je bez 20 piladi i sedam kokošaka i zamrzivača punog hrane, koji je plutao dvorištem, a psa Remija uspeli su da spasu, jer se sa njima popeo na krov.

Srbija dan posle (1): U blatu do kolena


- Voda je toliko brzo nadolazila da ništa nismo uspeli da spasemo. Majka Nadežda, sin Slobodan, supruga i ja uspeli smo da se sklonimo na krov, jer je voda bila do plafona. Ona se u kući zadržala preko 20 sati, tako da smo dva-tri dana ostali na krovu, dok moja sestra Radmila Jovanović nije došla da nas spase čamcem. U dvorištu je voda ostala još nekoliko dana, a iz podruma još uvek nismo uspeli da je iscrpemo. Sve pokućstvo, nameštaj i garderobu moraćemo da bacimo - kaže Dragan, koji radi na železnici.


Njihova komšinica Svetlana Filipović plivala je po podivljaloj bujici da bi spasila svoje pse Malu, nemačkog ovčara, i mešanca Lašu.


- Kada je voda u kući bila do kolena psi su se iz straha popeli na krevet. Malu sam povela, a Lašu uzela pod mišicu. Međutim, dok smo došli do kapije voda je već bila do pojasa, a na ulici do grudi. Psi su bili jako uplašeni. Lašu sam stavila na krov jednog automobila da bih Malu mogla da ubacim kroz prozor jetrvine kuće. Kada sam videla da je on počeo da se davi, skočila sam u vodu doplivala do njega i izvukla ga na sigurno - priča Svetlana.
 

Prase pored kontejnera

Nebojša Simić, direktor Javnog komunalnog preduzeća u Paraćinu, kaže da su neki uspeli da evakuišu svoju stoku, a neki su ostali bez ičega. Leševe životinja mogli su da izvlače tek petog dana kada se voda povukla iz većeg broja dvorišta. Domaćinstva koja su gajila po jedno prase ili nekoliko kokošaka nisu prijavljivala utopljenu stoku, pa su ekipe komunalnog preduzeća leševe životinja nalazili pored kontejnera. Pokupljeno je 10 tona leševa stoke iz svilajnačkih sela.

 

Voda do plafona

Milan Tomić (86) i njegova supruga Danica spasili su se zahvaljujući policajcima koji su bukvalno uplivali u njihovu kuću, ali su ostali bez 30 tovnih pilića .
- Milan je pokušao da spase piliće, ali kada sam videla da voda nadolazi velikom brzinom viknula sam mu da uđe u kuću. Voda je već nadirala unutra. Iako su bili u ozidanom kokošinjcu, svi pilići su se podavili, jer je voda u kući bila skoro do plafona - kaže Danica, koja sa Milanom živi od njegove poljoprivredne penzije od samo 10.000 dinara, a čije je pokućstvo potpuno uništeno.

SUTRA - Srbija dan posle (3): Najmanje vatrogasaca u Evropi

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.05.2014. 10:33
...ovce su na vreme dobile sendvice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online