Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.04.2015.
11:17
Tanjug A

Očekuje se obilna kiša: Štabovi u punoj pripravnosti

Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić izjavio je jutros Tanjugu da su opštinski štabovi za vanredne situacije u Pomoravlju, Resavi i Levču u punoj pripravnosti u išcekivanju prognozirane obilne kiše i eventualnog izlivanja reka.

Tanjug
Cela Srbija u pripravnosti: Džakovi spremni

On je napomenuo da je sada sitacija na rekama u ovom delu Srbije, uključujući i Veliku Moravu, stabilna.

Vodostaj Velike Morave je u stalnom opadanju i jutros je kod Varvarina 197 centimatara, 47 manje nego juče, kod Ćuprije 307 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 489, tri centimetra manji, i kod Ljubičevskog mosta (Paraćin) 242 centimatra, 38 manje nego juče.

Stanovnicima sela Trešnjevica, Raševica i Sinjeg Vira u opštini Paraćin, prave probleme potoci sa planine Juhor.

Lokalna samouprava u Jagodini je delimično sanirala i osposabila put za autobuski saobraćaj kroz centar sela Šuljkovac koga je oštetilo klizište, napomenuo je Kušić.

Štab za vanredne sitaucijue Paraćina, upozoren na obilne kiše danas i sutra i mogućnost izlivanja reka Crnice i Grže, koje su u maju prošle gdine izavale katastrofalne poplave, naložio je pripravnost preduzeća, mehanizacije i ljudstva a u Davidovcu odredio mesta evakuacije stanovništva.

To su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba, a u pripravnosti je stavljen i minibus u slučaju evakuacije, stoji u saopštenju Štaba. Komunalnoj inspekciji je naloženo da obilazi kritične lokacije, propuste i mostove na vodotokovima drugog reda i u slučaju uočavanja mogućih zagušenja da oabveste J.K "Vodovod" da ukloni prepreke: smeće, zemlju, stabla, grane...

Komunalna inspekcija će vodotoke danas i sutra obilaziti do noćas u 24 sata, a od 24 sata do sedam sati ujutru to će raditi policija, navodi se u saopštenju.

U pripravnosti i mehanizacija i ljudstvo

Poverenci Civilne zaštite su upozoreni da na svom teritoriju prate stanje na vodotocima a "radi preduzimanja potrebnih mera Direkciji za izgradnju grada, J.P "Vodovod" i Javnom komunalnom preduzeću je naloženo da u pripravnost stave svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo".

Povereniku Civilne zaštite i predsedniku Mesne zajednice Davidovac naložena je veća pripravnost narednih dana i obezbeđenje 15 volontera, koji će u slučaju opasnosti od izlivanja rečice Grze "biti angažovani na uzbunjivanju i obaveštavanju meštana a lokacije za evakuaciju su prostorije Osnovne škole i Sportskog kluba. U pripravnosti za evakuaciju biće minibus", stoji u saopštenju.

Volonteri će pomagati meštanima u slučaju evakuacije, puniti džakove i tvrđivati kritična mesta na levoj i desnoj obali reke.

U saopštenju se ističe da Štab postupa po naređenju Odeljenja sektora za vanredne situacije za Pomoravski okrug u Jagodini i na osnovu upozorenja Republičkog hidrometereološkog zavoda Srbije.

Reke pod prismotrom

Pojačana je pripravnost i uvedeno stalno dežurstvo uz reke Resavu kroz Svilajnac, Belicu i Lugomir u Jagodini, koje su takođe lani izazvale katastrofalne poplave u ovim gradovima.

U Opštinskim Štabovima Jagodine, Sviljanca i Paraćin, rekli su Tanjugu, da su lokalne samouprave od prošlogodišnjih poplava "dosta uradile na čišćenju kritičnih mesta "uskih grla" i regulaciji Crnice, Resave i Lugomora, a u opštini Ćuprija reke Ravanice".

Ovi radovi, ukoliko dođe do obilnih kiša znatno će ubrzati protok vode i umanjiti  izlivanje ovih reka, ocenjuju oni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online