Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 27.12.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Srbija u EU kao očerupana kokoš

Srbija bi trebalo da od 21. januara otpočne pregovore o ulasku u Evropsku uniju. Zvanični Beograd je prethodno, a naročito u slučaju Hrvatske, učinio sve kako bi pomogao komšijama u tom procesu, pa je za očekivanje i da će usluga biti vraćena. Međutim, sagovornici "Vesti" ne veruju u to, već tvrde da će se Srbija veoma brzo suočiti sa uslovljavanjima ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u regionu.

Đorđe Vukadinović: Tek ćemo da vidimo šta nas čeka
 


Politički analitičar i urednik Nove političke misli, Đorđe Vukadinović, apsolutno je siguran da nikakve iskrenosti ili dobronamernosti srpskih komšija neće biti.


- Tek ćemo sa početkom pregovora sa EU videti šta nas sve čeka i do kakvih uslovljavanja i ucena će doći, ne samo od Nemačke, već i od Hrvatske, Mađarske, Rumunije, pa čak i Bugarske. Nijedna od tih zemalja neće propustiti priliku da dobije ustupak u svakom od dosadašnjih spornih bilateralnih pitanja - izričit je Vukadinović.
Činjenica da je Srbija znatno doprinela da Hrvatska ispuni neke od ključnih uslova EU, po Vukadinoviću, neće značiti i "vraćanje usluge".

Bugari merkaju Niš, Rumuni Negotin

Bugarska ima otvorene pretenzije na "zapadnijete pokrajini", odnosno Pirot, Niš i Leskovac. Tradicionalni prijatelji Rumuni, kada vide da nas svi "čerupaju" postaviće i pitanje Negotinske Krajine, a uveliko već školuju sveštenike da u crkvama služe na vlaškom jeziku - precizira Jovanović.


- Veoma brzo će se otvoriti pitanje spornog dela granice, ali i uvoza njihovih proizvoda i otvaranja firmi u Srbiji. Istovremeno, Mađari će bez sumnje insistirati na autonomiji mađarske zajednice u Vojvodini, a Rumunija je već odavno potegla pitanje Vlaha u istočnoj Srbiji - zaključuje Vukadinović.


I nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović nije optimista.


- Kako očekivati od Hrvatske vraćanje usluge kada je i dalje aktuelna njihova tužba za genocid. Zagreb i dalje insistira da izbije na istočnu srpsku obalu Dunava kod Šarengradske ade. Nažalost, od 2000. godine vlasti u Beogradu, u želji da ostvare dobrosusedske odnose u regionu nikada nisu insistirale na reciprocitetu u rešavanju problema, i to će nam se sada vratiti kao bumerang - tvrdi Jovanović.

Loša trgovina

Prema oceni Živadina Jovanovića takozvana Vlada Kosova neće direktno kočiti ulazak Srbije u EU, ali će to u njihovo ime, činiti SAD, Nemačka i Velika Britanija.
- Odustajanjem od severa Kosova, kao poslednjeg bastiona, Srbija se faktički odrekla svoje južne pokrajine. Ostaje još samo da to učini i deklarativno. Kada je svet shvatio da je Srbija trgovala Kosovom zarad datuma u EU, onda je jasno da pitanje Kosmeta neće biti svrstano samo u poglavlje 35, već po potrebi, kako kojoj velikoj sili zatreba da uceni Srbiju - objašnjava Jovanović.


Prema njegovim rečima, Mađarska već godinama insistira na Trijanonskom sporazumu iz 1920. godine, a svaki zahtev za revizijom istorije je zapravo zahtev za prekrajanjem granica.


- Nemačka će bez sumnje intenzivirati već pokrenuto pitanje podunavskih Nemaca kojima je već počela da se vraća imovina, a onda će se otvoriti i pitanje podrške Srbije Republici Srpskoj, jer je težnja EU da dođe do suštinske reforme Dejtonskog sporazuma kojom će se RS utopiti u unitarnu Bosnu. Ako je za utehu, jug Srbije i Sandžak će se čuvati kao "aduti" za potpaljivanje vatre i dodatna uslovljavanja ukoliko Srbija pomisli da bi mogla da razmišlja svojom glavom. Srbija je brzopleto odlučila da uđe u EU i to će nam se osvetiti - ističe Jovanović.

POVEZANE VESTI

Petak 27.12.2013. 12:07
Dobro rečeno. Očerupana kokoš servirana za pečenje i proždiranje - Srbija u EU.
Petak 27.12.2013. 12:17
Svaki uslov je ispunjen..nisam video da to radni ni jedna drzava... kao neka marionetska drzava.. sramota..
Petak 27.12.2013. 12:06
živa istina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online