Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.11.2018.
13:55
Vestionline, Tanjug A

"Neko ko podigne carine 100 odsto ne može u EU"

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić poručio da neko ko želi da uđe u Uniju ne može da uvodi carine od 100 odsto, kao što je to učinila Priština.

pixabay.com
 

- Ako neko želi Berlinski proces i regionalnu saradnju, ako neko želi ući u EU i postati deo jedinstvenog europskog tržišta, tada ne može uvozne carine povećati za 100 posto - poručio je Jakovčić. 

On je to rekao u raspravi o napretku zemalja, kandidata za članstvo u EU, u Evropskom parlamentu, a komentarišući carine koje je Priština uvela za robu iz Srbije. 

Evropska unija, kaže Jakovčić, treba da bude verodostojna kada je reč o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, jer je, navodi, Priština ispunila preostale uslove za ukidanje viza.

Hrvatski parlamentarac je ocenio da je Srbija učinila značajan napredak na putu ka punopravnom članstvu u EU, da je isto tako ostalo još dosta posla, ali da svi žele da "jednog dana srpske poslanike vide u EP". 

- No, domaći zadatak Srbija treba da dovrši - kazao je Jakovčić. 


Uz opasku da je kao neko ko je srpskoj manjini u Hrvatskoj pomogao koliko god je to bilo koguće i svuda gde je bila ugrožena, Jakovčić je rekao da ovog puta u EP želi da pordži hrvatsku manjinu u Srbiji i da se založi za puno poštovanje njenih manjinskih prava. 

U tom je smislu pomenuo probleme s kojima se hrvatska manjina suočava u Vojvodini, te o "teškoj ostavštini sukoba na Balkanu 90-tih godina". 

On je naveo i da ne bi trebalo da bude ulaska u EU "u bloku", odnosno "u paketu".

Hrvatski parlamentarac veruje da će Crna Gora ispuniti preostale zadatke ka članstvu u EU, kao i da će Makedonija biti sposobna da to učini.

Jakovčić je, međutim, istakao da je "lično zabrinut za stanje u Albaniji i za njen evropski put", navodeći kao razlog čienjicu da poslanici opozicije redovno napuštaju sednice parlamenta u toj zemlji, što, kaže, i može da razume, ali dodaje da ne razume što napuštaju sastanak s delegacijom Evropskog parlamenta. 

"Ako ti političari žele svoju zemlju uvesti u EU, te ako žele ući u Europski parlament, tada treba da razgovaraju s nama, a ne da napuštaju naše zajedničke sjednice. To je razlog moje zabrinutosti za nivo političke kulture i političke odnose s Albanijom u narednim godinama", zaključio je Jakovčić, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online